FETHİYE
Giriş Tarihi : 03-08-2023 13:44

Fethiye’de Kar Şerbeti Kültürü Yaşatılıyor

Fethiye’de Kar Şerbeti Kültürü Yaşatılıyor

Fethiye’de Kar  Şerbeti Kültürü Yaşatılıyor

Fethiye’de, hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Hal,ye sıcak havadan bunalan vatandaşların kar şerbetine yoğun ilgisi artmaya devam ediyor.Fethiye Erendağı kar şerbeti ustası Bekir Çam, Erendağı’nın 2 bin metre yüksekliğindeki yamaçlarından toplayıp kesip getirdiği ve Fethiye’nin üzümlerinden özenle hazırlanmış pekmeziyle harmanlayıp hazırladığı Erendağı kar şerbetini yerli ve yabancı turistlerle yöre sakinlerine tattırıyor. Çam, “Erendağı kar şerbeti doğadan gelen serinlik. Kar şerbetini Fethiye’mizin bir kültürü haline getirdik. Yöremizde havalar sıcak geçiyor. Ekim ayı sonuna kadar kar şerbeti satmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


Fethiye ve çevresinde hava sıcaklığı mevsim normallerine göre sıcak geçerken, Erendağı kar şerbeti de ilgi görmeye devam ediyor. Seydikemer ilçesindeki Erendağı’nın 2 bin metre yüksekliğinden geçen kış mevsiminden kalan karları keserek çuvallarla Fethiye’ye getirip, ilçesin üzümlerinden özenle hazırlanmış pekmezi ile harmanlayıp hazırlanan Erendağı kar şerbeti Ekim ayına girilirken de yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra yöre halkı tarafından ilgi görmeye devam ediyor. 


Kar şerbeti ustası Bekir Çam, “Bildiğiniz gibi Fethiye sıcak bir bölge. Biz de atalarımızdan, Yörüklerimizden kalan unutulmaya yüz tutmuş bu kar şerbeti kültürünü elimizden geldiği kadar yaşatmaya çalışıyoruz. Yaz mevsimine girerken tezgahımızda kar şerbetini halkımızla buluşturup, Ekim ayı sonuna kadar sürdürüyoruz. Fethiye’mizdeki düğün ve mevlid-i şerif yemeklerinde ve benzeri etkinliklerde kar şerbetine yoğun ilgi oluyor. Yemek sahibi kardeşlerimiz, ücretini vererek misafirlerine bizim aracılığımız ile kar şerbeti ikramında bulunuyor. Bunun yanında ölüm yıldönümü yemeklerinde, Cuma günleri cami çıkışlarında yine hayırseverler tarafından kar şerbeti ikramları yapılıyor” dedi.

 

 


“2 Bin Metreden Getiriyoruz”


Bekir Çam; “Bizler kışın Erendağı’na kar yağdığı vakit derinliği 10 metre, genişliği 8 metreyi bulan kar kuyularımızı hazırlayıp, bu karları bu kuyularda topluyoruz. Yaz ayına girerken, çuvallara paketleyip Fethiye’ye getiriyoruz. 2 bin metre yüksekliğindeki Erendağı’nın karlarından yaptığımız kar şerbetini doğadan gelen serinlik olarak halkımızla buluşturuyoruz” diye konuştu.

AdminAdmin