EKONOMİ
Giriş Tarihi : 19-06-2023 11:28

GESİFED ÜYE BULUŞMALARINA BESİAD EV SAHİPLİĞİ YAPTI

GESİFED ÜYE BULUŞMALARINA BESİAD EV SAHİPLİĞİ YAPTI

 

Güney Ege Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu GESİFED’in “Üye Buluşmaları - İş Geliştirme” adlı etkinliği BESİAD Bodrum’un ev sahipliğinde gerçekleşti.

GESİFED çatısı altındaki dernek üyelerinin tanışması, ticari işbirliklerinin artması amacıyla karşılklı olarak yapılan B2B görüşmelerin organize edildiği etkinlikte federasyon çatısı altında bulunan dernek üyeleri, iş kollarına göre bir araya gelerek, ticari olarak karşılıklı iş geliştirme ve iş birliği projeleri hakkında fikir alış verişinde bulundular.

Ev sahibi olarak Bodrum İş İnsanları Derneği BESİAD Yönetim Kurulu başkanı Neslihan Nazlıoğlu GESİFED’e bağlı dernek temsilcileri ve katılımcılara “Hoş Geldiniz.” Diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi;

“Bağlı olduğumuz DENİZLİ, MUĞLA, AYDIN bölgesinde, ortak ilke ve hedefleri benimseyen, düşünce ve hareket birliği sağlayan iş insanları derneklerini aynı çatı altında toplayan GESİFED’e üye olan derneklerin, üyelerinin birbiri ile tanışması, kartvizit alışverişi yapması, yeni iş imkânlarının doğması ve iş birlikteliklerinin oluşmasını amaçlıyoruz. Üye olan derneklerin, üyelerinin birbiri ile tanışması, kartvizit alışverişi yapması, yeni iş imkânlarının doğması ve iş birlikteliklerinin oluşmasını amaçlıyoruz.

Öncelikle Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Erdoğan’ı tebrik ediyor, Seçim sonucunun ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 14 Mayıs'ta seçilen 28. dönem milletvekillerimize başarılar diliyor, her birinden tüm yetkilerini ülkemizin birliği, refahı, huzuru ve barışı için kullanmalarını bekliyoruz. Vakit, hayallerimizdeki kalkınmış Türkiye'ye odaklanmanın vaktidir ve ülkemizin, hızla asli gündemi olan ekonomiye dönmesi gerekmektedir. Seçim sonuçlarında Bodrum adına en büyük gururumuz 32 yıl sonra Bodrum’un sesi ve kulağı olacak bir milletvekilimizin çıkmasıdır. Süreyya hanımı da ayrıca tebrik ederim. Bodrum millet vekili çıkarması konusunda Besiad adına hiç mütevazi olamayacağız. Lobicilik faaliyetlerini başarıyla yürütmüş, hatta oda ve diğer stk ların toplanıp ortak basın açıklaması konusunda ön ayak olmuştur. Umarım vekilimiz bizlerle işbirliği içinde olur, Bodruma dair sorun ve çözümleri ile ilgili bizlerle istişare kültürünü geliştirir. Bu hareket Bodrum adına çok faydalı ve amacına uygun olur. Her zaman siyaset üstü ve kırmızı çizgileri olan BESİAD Bodrum adına elini taşın altına sokmaya, her zaman olduğu gibi 21 yıldır İzleyen değil, yapan olmaya, devam edecektir.

Gençlerimizin hayallerini bu ülkede kurmalarını sağlayacak iklimi yaratmaktan sorumluyuz hepimiz ve sadece kendi çocuklarımızı ülkemizden kurtarmak adına beyin göçüne son vermek zorundayız. Sadece kendi çocuklarımızı değil, bütün ülkemizdeki çocuklarımızı da düşünmek en büyük sorumluluğumuz cumhuriyete.

Kur politikasındaki belirsizlik, faiz politikası ne yazık ki enflasyon başta olmak üzere ekonomideki pek çok parametreyi de olumsuz etkiliyor. Enflasyon baskısı, şirketlerin her kalemde maliyetlerini yükseltirken, ücretli kesim dâhil olmak üzere toplumun tüm kesimlerinde yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor. Sene başında özellikle asgari

ücrete yapılan yüksek zam oranına rağmen alım gücü hızla düşmekte. Geçen yıl özel sektörde pek çok şirket çalışanlarını enflasyondan korumak için insiyatif aldı. Şiddetli enflasyon ortamında bu yıl da özel sektörde bu konu tekrar değerlendirilmekte. Bununla birlikte doğru iktisadi politika adımları atılmadığında, maalesef sadece ücretlerde ayarlama yapmanın çalışanların refah artışına yeterli katkıyı sağlamadığını da görüyoruz.

Ekonomi politikası çerçevesinde, cari açığı durdurmak için öncelikle TL'ye değer kaybettirdik. İhracatı bu yöntemle artırma fikri vardı. Fakat hızla değer kaybeden TL, doğal olarak çok şiddetli bir enflasyon yarattı, çünkü enflasyon sepeti içinde ithal ürün ağırlığımız çok yüksek. Cari açığı kapatmak için başladığımız nokta en başta tam doğru değildi. Bir ülkede cari açığı kapatmak istiyorsanız öncelikle tasarrufları artırmanız gerekiyor. Bunun için de ilk önce enflasyonu düşürmeniz gerekiyor. Enflasyonun artması demek tasarrufların erimesi demek.

Geldiğimiz noktada tasarruflar bir yıl öncesine göre daha da eridi. Refah kaybı yaşayan herkes de bugün haklı olarak bugün harcamazsam yarın paranın hiç değeri olmayacak alım gücüm daha da düşecek diye daha da tüketmeye başladı. Daha çok tüketmek demek daha az tasarruf demek, daha büyük bir cari açık demek ve hepsinden öte kontrol edilemeyen bir enflasyon demek.

Bankacılık sektörü de vade uyumsuzluğundan dolayı bu kredileri şu an tam fiyatlayamıyor. Bir ülke Merkez Bankası faizi düşürdüğünde etkinliğinin olabilmesi için, yani tüm vadelerdeki kredi faizlerine yansıyabilmesi için, en önce enflasyonun öngörülebilir olması ve düşmesi gerekiyor. Bizde ise şu an enflasyon öngörülebilir değil ve şiddetli yükseliyor. Reel kesim elbette yatırım yapabilmek için düşük faizli yatırım kredisine ihtiyaç duyar.

Umarım ülke ekonomimizin en kısa sürede doğru banka, para ve maliye politikalarının uygulanarak düzeltilmesi en büyük umudumuz.

Ötekileştirmeden, ötekileşmeden, odağımızı cumhuriyet ilkelerimizden bir an bile ayırmadan , her türlü zorluğun üstesinden kenetlenerek aşabileceğimizin farkındalığında olarak, kuva-i milliye çocukları olduğumuzu hiç unutmadan ümitsizliğe düşmeden, her zorluğun üstesinden gelebileceğimiz güzel günler diliyorum, Hepinize şimdiden güzel, tanışmalar, faydalı işbirlikleri dilerim.” Dedi.

GESİFED Başkanı ve Aynı zamanda TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılısı Oktay Mersin de GESİFED ve TÜRKONFED hakkında, üyelerine çeşitli bilgilendirmelerde bulundu.

GESİFED Başkanı Oktay Mersin, yaptığı konuşmada kısaca şunları söyledi;

“GESİFED, Muğla, Denizli ve Aydın bölgelerini kapsayan, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nda TR32 Bölgesi diye anılan bir bölge. Bu bölgede 2012 senesinde 5-6 dernek bir araya gelerek bu federasyonu kuruldu. Bu federasyon daha sonra üst kuruluşumuz olan TÜRKONFED’e üye oldu. TÜRKONFED bugün Türkiye’nin her tarafına yayılmış ve 26 bölgesel federasyonu var. TÜRKONFED, şu anda 333 derneğe ulaştı. Yani Türkiye’nin en büyük bağımsız ve her yerde dernekleri olan bir konfederasyondur.” Dedi.

 

 

Yapılan Konuşmaların ardından B2B görüşmelere geçilirken üyeler, birbirleri ile tanışıp yeni işbirlikleri için karşılıklı fikir alışverişlerinde bulundular. Yaklaşık 2 saat süren B2B görüşmelerin ardından UN Global Compact Genel Sekreteri Melda Çele “İş Dünyasının Sürdürülebilirlik Gündemi” konulu bir sunum gerçekleştirirken, sunum sonrasında toplantıya katılan üyelerin sorularını da cevapladı.

AdminAdmin