FETHİYE
Giriş Tarihi : 23-10-2023 10:30

“YEŞİLÜZÜMLÜ’YE KIYMAYIN”

“YEŞİLÜZÜMLÜ’YE KIYMAYIN”

“YEŞİLÜZÜMLÜ’YE KIYMAYIN”

Fethiye’de bir maden şirketinin Karagedik mahallesindeki krom tesisini Yeşil Üzümlü Mahallesine taşınması girişimine karşı çıkarak eylem gerçekleştirdiler.


Fethiye’de Dağ,taş A.ş bizim platformu ile kıyılar halkındır insiyatifi ile Üzümlü ve İncirköy mahallesi sakinleri krom tesisinin taşınacağı bölgede biraraya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdiler.Avcı kulübesinde tesisin çalışma şekli ve havzaya vereceği zarar hakkında bilgi veren Dağ Taş Aş Bizim Platformunca, tesis için ÇED raporunun mutlaka alınması gerektiğine dikkat çekildi.  
Kalabalık bir grubun katıldığı bilgilendirme toplantısının ardından ellerinde “Üzümlü yeşil kalsın”, “Muğla arısı bitiyor”, “Hey duydun mu 10 bin ağaç kesilecek”, “Kuzugöbeği yok olmasın”, “Arı ölünce krom yersin gari”, “Havamız suyumuz toprağımız kirletilmesin”, “Krom-ik hastalık istemiyoruz” gibi döviz taşıyan vatandaşlar, tesisin yapılacağı alanı gezdi.


Ormanı, Muğla bal arısı, kuzu göbeği mantarı, tıbbi aromatik bitkileri, kırsal turizmiyle öne çıkan Yeşilüzümlü – İncirköy – Koruköy havzasında kalkınmanın yolunun doğayı korumadan geçtiği belirtilerek, krom zenginleştirme tesisi gibi yapıların bölgenin özelliklerini yok ederek, halkın ekonomisini ve sosyal yaşamını kökten değiştireceğine dikkat çekildi. 
Avcı kulübesinde yapılan toplantıda, Dağ Taş Aş Bizim Platformundan mimar Zeynep Ebru Aksoy yaptığı açıklamada krom zenginleştirme tesisinin bölgeye vereceği zararı örnekleriyle anlattı. 


Açıklamasında ÇED raporu incelemesi için gelen komisyon içinden bazı üyelerin Çed raporu gereksizdir raporu vermesinin yanlışlığına değinen Zeynep Ebru Aksoy, konuyla ilgili açıklamasında şu bilgilere yer verdi: ”Kızılçam başta Akdeniz ekosisteminin örnek bitki örtüsüyle çevrili Yeşilüzümlü havzası, yarı yayla niteliği, ılıman ve kuru iklimi, hava kalitesi, erişim kolaylıkları ile son yılların kırsal niteliğini koruyan gözde merkezlerinden biridir. Hem 12 ay yaşayan halkıyla özel nitelikli olan bu havzada, hem tarımsal ürünler hem de ağaç dışı orman ürünleri bolluk gösterir. Burada limon da ceviz de yetişir. 
- Tüm yöreye hakim çıntar ve kuzu göbeği mantarları 
- İncirköy’deki tıbbi aromatik bitkiler kümelenmesi, 
- Dünya çapında özel ırk olarak bakanlıkça korumaya alınmış Muğla arısı için yaratılan gen koruma bölgesi ve İncirköy Bal ormanı projesi, 
- Ormandan elde edilen pek çok ağaç dışı ürünler
- El dokumaları ve kültür hazinesi ile dikkat çeken bölge son yıllarda, özellikle pandemiyle, artan şekilde göç aldı. Sanat ve kültür faaliyetleri her geçen yıl zenginleşen Yeşilüzümlü, ulaşım kolaylığı ve temiz havasıyla hem konaklamalı turistler hem de hafta sonu nefes almak ve sanatsal etkinliklere katılmak isteyen Fethiyeliler için adeta bir vaha.
KROM ELEME KONSANTRE TESİSİNE ÇED GEREKLİ DEĞİL KARARI
Adı gibi yeşil Üzümlü’ye, Eti Krom’un halen Karagedik’te bulunan toplam alanı 30 hektarın üzerindeki krom eleme tesisini taşınmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Proje Tanıtım Dosyası verdiği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığın’nın ruhsat alanı 112.239 dönüm olan projeye ÇED gerekli değil kararı aldığı ortaya çıkmıştı. 
Bölge sakinleri bu karara karşı açtıkları davada mahkeme heyeti oy birliği ile 16.9.2022’de yürütmeyi durdurma kararı almış ve mahkeme 31.10.2022’de de bilirkişi heyeti avansı talep etmiş, ilgili rakam çevreciler tarafından yatırılmıştı. 
Sahada incelemelere gelen bilirkişi heyetinin raporu davacılara ulaştı. Orman, hidrojeoloji ve ziraat mühendisliği yönlerinden ÇED gerekli değil kararı uygun bulunmazken, çevre ve maden mühendisliği yönlerinden uygun bulunması şaşkınlık yarattı.
Eti Krom’un 2017’de dönemin enerji bakanlığı imzasıyla aldığı 112.239 dönüm alan için geçerli olan IV. Gruo Maden işletme ruhsatına bağlı olan projede, ikisi faal, diğer ikisi henüz açılmamış 4 ayrı krom madeninden çıkacak kromun kamyonlarla Yeşilüzümlü’ye taşınması ve burada zenginleştirilmesi planlanıyor. Artan atıklar ve Karagedik’teki mevcut 30 hektarlık alanda çevre kirliliği nedeniyle artık istenmeyen konsantre tesisinin atıklarının da bu alanda depolanması bekleniyor”. 
Bilgilendirmenin ardından toplantıya katılan vatandaşlar ellerinde dövizleriyle tesisin planlandığı alana yürüdüler.

AdminAdmin