GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-01-2024 17:07

Başoğlu, “470 Milyon Tl Kredi Kullandırdık” Soydemir, “Fethiye Esnafımız Borcuna Sadık”

Başoğlu, “470 Milyon Tl Kredi Kullandırdık”  Soydemir, “Fethiye Esnafımız Borcuna Sadık”

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aylık olağan toplantısını Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda gerçekleştirdi. Toplantı sonunda açıklamalarda bulunan Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, “Ortaklarımıza 470 milyon TL kredi kullandırdık. Bölgemizin en çok kredi kullandıran ikinci kooperatifiyiz. Bütçeyi 2 milyon 500 bin TL kar ile kapattık. İlk defa devletimizden kredi talep etmedik” dedi. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir ise “Kooperatifimiz esnaflarımız için can suyu olmuştur. Fethiye esnafımız ödemelerini zamanında yapmıştır. Esnaflarımız borcuna sadıktır” ifadelerini kullandı. 

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yönetim kurulu, Başkan İsmail Başoğlu yönetiminde olağan toplantısını Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda yaptı. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu yönetiminde yapılan toplantıya Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Alaşan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda kooperatifin işleyişi hakkında ve gündemdeki konular ile ilgili olarak bilgiler aktaran Başkan İsmail Başoğlu, Fethiye’de 2023 yılında 2 bin 493 ortağa 458 milyon 620 bin TL kredi sağladıklarını; Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıtlı bin 689 üyeden kredi talep eden 647 üyeye de 159 milyon TL kredi sağladıklarını daha önce yüzde 7,5 olan faizin şimdi yüzde 25’e yükseltildiğini; krediyi nace kodlarına vermek zorunda olduklarını söyledi. Başoğlu, ilk defa kredi isteyenlere yaklaşık 300 bin TL kredi sağlayabildiklerini gidişata bakarak 6 ay sonra ikinci bir krediyi de bu ortaklara verebildiklerini kaydetti. Toplantıda kooperatif müdürü Ramazan Bolel de kooperatifin şeffaflığını ortaya koyan bilgileri yönetim kuruluna aktarıp, 2023 yılında 189 milyon 600 bin TL plasman aldıklarını, 298 milyon 390 bin TL kredi kullandırdıklarını belirtip; Fethiye ve Seydikemer ilçelerindeki ortaklarına sağlanan toplam krediler hakkında da geniş bilgiler verdi. Borç takip oranının sadece 8.34 olduğunu belirten kooperatif müdürü Ramazan Bolel, “Her ay yaklaşık 7 milyon TL para geri dönüyor. Bunu da yeni ortaklarımıza yasalar çerçevesinde sunuyoruz” ifadelerinde bulundu.

“Borcunu Gününde Ödeyen Veya Erken Ödeyen Arkadaşlarımız Var”
Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, “Yaklaşık 1 buçuk ay önce Esnaf Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu olarak  ‘Bundan sonraki toplantılarımızı bizimle yakın ilişkide olan odalarımızla yapalım, sorunları yerinde inceleyelim’ diye karar almıştık. Bugün o toplantısının ikincisini gerçekleştiriyoruz. Bundan 15 gün önce Seydikemer Esnaf Odamızda toplantımız oldu. Bugün de Fethiye Esnaf Odasında toplantıdayız. İleriki günlerde de diğer odalarımızla toplantı olacak. Bizleri en iyi şekilde ağırladığı için Oda Başkanı Mehmet Soydemir ve yönetim kurulundaki arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Bugün birebir Esnaf Kefalet kooperatifimizin mevzuat ve kredileri ile ilgili tüm konuları tartışıp, en doğru bilgiyi verdik. Çok yararlı olacağını düşünüyorum. Arkadaşlarımız da bu bilgileri yine kendi üyelerine dağıtarak dalga dalga büyüyecektir. Kooperatifimiz başarılı bir yıl atlattı. Bütçeyi yaklaşık 2,5 milyon bir karla kapattı. Fethiye’ye yaklaşık 470 milyon kredi kullandırıyoruz. Bu çok iyi bir rakam. Bölgemizin en çok kredi kullandırılan 2inci kooperatifiyiz. İlk defa bu ay devletten kredi talep etmedik. Kendimize verdiğimiz dönem paraları bizlere yetiyordu. Yeniden hazineye borçlandırma olmasın dedik. Kendi yağımızda kavrulmaya devam ediyoruz. Bu da sevindirici bir haber. Yine Mehmet Başkanımın da dediği gibi kooperatifimize borcu olan arkadaşlarımız çok azaldı. Borcunu gününde ödeyen veya erken ödeyen arkadaşlarımız var. Gayet özem gösteriyorlar. Eskiden esnaf kefalet borçları en son ödenecek borçlardı. Şu an en önce ödenecek borçlar olarak görülüyor.  Bu alışkanlığın oturduğunu görüyoruz. Gurur duyuyoruz. Fethiye’miz borcunu en iyi şekilde ödeyen, kredisini en iyi şekilde alan ve esnafına yararlı olmaya çalışan bir kuruluş olarak görevine devam ediyor. Türkiye’de belki örneği çok az görülen Fethiye’deki esnaf camialarımız yani esnaf kuruluşlarımız, şoförler odamız, esnaf odalarımız, pazarcılar odalarımız ile birlikte bir yerde yumruğu vurduk. Et ile tırnak gibi birbirimizden ayrılmadık. Sorunları hep beraber çözmeye çalıştık. Hiçbir zaman aramıza nifak sokmadık. Nifak sokanlara da engel olmaya çalıştık. Bu da Fethiye’de önemli başarıları beraberinde getirdi. İnşallah bu geleneğimizi yıllarca devam ettireceğiz. Bu duygularla arkadaşlarımla birlikte toplantı yapmaktan son derece mutluyum. Bu tür birlikteliklerimiz başka kulvarlarda da devam edecektir.’’ diye konuştu. 

“İlk Defa Krediyi İstediğimiz Kadar Veriyoruz”
Fethiye Esnaf Odası Başkanı Mehmet Soydemir ise, “Esnaf Odası ve Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi bir aile, her zaman birbirine bağlıdır. Böyle bir toplantı için İsmail ağabeye de çok teşekkürler. Bu toplantılarımız zaten oluyordu ama artık çok daha kapsamlı olacak. Bazı bilgi kirlilikleri olabiliyor. Fikir alışverişi yapıldı. Başkanımız bize de bilgiler verdi. Krediler nace kodlarına göre veriliyor. Bunu bilmek de fayda var. Bu arada Fethiye esnafına da bir kez daha teşekkür ediyorum. Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanımız da söyledi. Takip oranının azaldığını söyledi. Bu da demek ki Fethiye esnafının gururu olsa gerek diye düşünüyorum. Hakikaten krediyi ilk defa istediğimiz kadar veriyoruz. Bu da Fethiye esnafının borcunu zamanında ve gününde ödemesindendir. Tüm esnaflara teşekkür ediyoruz’’ ifadelerini kulandı.

AdminAdmin