TARIM
Giriş Tarihi : 21-01-2024 14:55

Son 21 yılda seracılık, yüzde 123 büyüdü

Son 21 yılda seracılık, yüzde 123 büyüdü

 

 

BAKAN YUMAKLI, ANTALYA’DA DÜZENLENEN SERACILIK ÇALIŞTAYI’NA KATILDI

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin örtü altı tarım alanları açısından Avrupa’da ikinci, dünyada dördüncü sırada yer aldığını belirterek, “Son 21 yılda seracılık, yüzde 123 büyüyerek piyasaya 9,4 milyon tonluk sebze ve meyve arz ediyor.” dedi.

Bakan Yumaklı, Antalya’da bir otelde düzenlenen Seracılık Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, Antalya’nın seracılığın başkenti olduğunu ve seracılık alanında önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Üreticilerin 365 gün boyunca durmadan üretim yaptıklarını, sadece Türkiye’yi değil, dünyayı beslediklerini dile getiren Yumaklı, özellikle Antalya’nın bu noktada önemli bir kent olduğunu kaydetti.

Çalıştayda bitkisel üretim alanında mevcut sorunların ve sektörün geleceğinin değerlendirileceğini anlatan Yumaklı, çıkacak sonuçları ve raporları, karar alma noktasında dikkate alacaklarını vurguladı.

Türkiye’nin, bulunduğu coğrafi konum itibarıyla 4 saatlik bir uçuşla 67 ülkeye ulaşabildiğini aktaran Yumaklı, dünya nüfusunun yüzde 20’sine ulaşılabilecek imkanın bulunduğunu kaydetti.

“ÖRTÜ ALTI ÜRETİM ALANLARI BAKIMINDAN AVRUPA’DA 2’NCİ, DÜNYADA İSE 4’ÜNCÜ SIRADAYIZ”

Tarım sektörünü tarımsal, kırsal kalkınma hibe destekleriyle, uygun faizli finansman seçenekleriyle, TARSİM’le, Ar-Ge çalışmalarıyla, yapısal reformlarla, ürün alım politikalarıyla hep desteklediklerini anlatan Yumaklı, “Bugün toplamda 137 milyon tonluk bitkisel üretime ulaştık. Son 21 yıldaki gelişim yüzde 40.” dedi.

Bu artışta, çiftçilerin, mühendislerin, akademisyenlerin, müteşebbislerin, STK’lerin, büyük tarım ailesinin alın teri ve emeği bulunduğunu dile getiren Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu başarı, sadece ülke literatürümüze giren bir başarı değil. Bugün Türkiye, tarımsal hasıla bakımından Avrupa’da birinci sırada, dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Bu başarının tesadüfü yok. Ülkemizin, bitkisel üretiminde rekorlar kırmasını sağlayan yöntemlerden birisi de elbette seracılık. Son 21 yılda seracılık yüzde 123 büyüyerek piyasaya 9,4 milyon tonluk sebze ve meyve arz ediyor.

Örtü altı üretim alanları olarak Avrupa’da 2. sırada, dünyada ise 4. sıradayız. Bugünkü konu başlıklarından bir tanesi de hem bu alanların hem de üretim miktarının artırılmasına yönelik olacak. Ülkemizdeki seracılık üretim alanlarının yüzde 92’si Hatay’dan, İzmir’e kadar olan sahil şeridimizde. 61 binden fazla üreticimiz var, 485 bin dekar kayıtlı alanda üretim yapıyorlar.

Kayıt altında olmayan yüzde 40 alan var, bunu kayıt altına almaya çalışıyoruz. Çünkü analiz edemediğiniz, bilmediğiniz bir şeyi ölçemezsiniz. Yüzde 40, az bir rakam değil. Bunun üzerinde durmaya devam edeceğiz.”

Sera üreticilerini birçok alanda destekleyerek sektörün gelişmesine önemli katkılar sağladıklarını aktaran Yumaklı, bu kapsamda kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesinin, IPARD uygulamalarının ve Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerince yatırım ve işletme kredisi kullanımlarında faiz indiriminin devam edeceğini belirtti.

Mevzuatları, seracılığın teşvik edilmesi için revize ettiklerini dile getiren Yumaklı, bakanlık olarak sadece mevzuat değişikliği yapmadıklarını, sektöre yatırım yapan, üreten herkesi desteklediklerini, her zaman üreticinin yanında yer aldıklarını söyledi.

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin jeotermal enerji kaynağı bakımından da dünyada 7’nci, Avrupa’da ise birinci sırada yer aldığını söyledi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK OTB’Sİ BALIKESİR’E KURULUYOR

Tarımdaki potansiyeli en verimli şekilde kullanmak için Organize Tarım Bölgeleri’ne (OTB) yönelik çalışmalara da hız verdiklerini anlatan Yumaklı, Aydın ve Denizli’deki OTB’lerde üretimin başladığını bildirdi.

12 OTB’nin yatırım aşamasında olduğunu belirten Yumaklı, Balıkesir Gönen’de dünyanın en büyük OTB’sinin kurulması için çalıştıklarını kaydetti.

Üretimin, alanların verimli kullanılarak ve teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanılarak artırılabileceğini dile getiren Yumaklı, dünyanın önemli örtü altı üretim yapan ülkelerinden biri olarak önemli ve güçlü bir altyapıya, insan gücüne sahip olduklarını kaydetti.

Bakan Yumaklı, çalıştayın başarılı geçmesini temenni etti.

Çalıştayda, sera yatırımları, Türkiye’deki ve dünyadaki üretim metotları, arazi koşulları ve mevzuat alanlarına ilişkin oturumlar yapılacak.

SERA ZİYARETİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, daha sonra tohum, fide, çiçek ve işlenmiş sebze üreten, ihraç eden bir serada incelemede bulundu.

Yetkililerden bilgi alan Yumaklı, burada yaptığı açıklamada, firmanın önemli faaliyetler icra ettiğini söyledi.

Merkezde aşılama yöntemiyle fide üretimi yapıldığını dile getiren Yumaklı, bu yöntemle titizlikle oluşturulan fidelerin hem kalite hem de hastalıklara dayanıklılık açısından daha iyi olduğunu kaydetti.

Zirai ilaç ve gübre kullanımının minimum dereceye indiğini aktaran Yumaklı, başarılı çalışmalarından dolayı merkez çalışanlarına teşekkür etti.

Antalya’nın tarımın başkenti olduğunu belirten Yumaklı, “Sera üretimi açısından dünyada sayılı ülkeler arasında olmamızın en önemli göstergelerinden bir tanesi Antalya.” dedi.

Bakan Yumaklı, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret ederek, personelle de bir araya geldi.

AdminAdmin