DATÇA
Giriş Tarihi : 17-02-2024 19:29

NURLU BADEMİN COĞRAFİ İŞARET LANSMANI FESTİVALDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

NURLU BADEMİN COĞRAFİ İŞARET LANSMANI FESTİVALDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

 

 

MUTSO tarafından coğrafi işareti alınan Datça Nurlu Bademinin lansmanı Badem Çiçeği Festivalinde gerçekleştirildi.

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Datça Belediyesi ve Odamız işbirliğinde düzenlenen ve geleneksel hale gelen Datça Badem Çiçeği Festivali düzenlendi. 15-18 Şubat tarihlerinde 4 gün boyunca Datça merkez, Eski Datça ve Palamutbükü’nde farklı etkinliklerle düzenlenen festival, Muğla’dan ve Türkiye genelinden yoğun ilgi gördü.  

 

Muğla’da turizmi 12 aya yaymak amacıyla alternatif turizm çalışmalarına destek veren Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), festivale geniş katılım sağladı. Festivalde MUTSO adına Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Kadın Girişimciler Kurulu Mehtap Şeniz Çahan, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Berke Altınsoy başta olmak üzere Meclis üyeleri, kurul üyeleri ve komite temsilcileri yer aldı. 

 

Festivalin açılış programı kapsamında bir konuşma gerçekleştiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş şunları kaydetti: “Muğla Türkiye’nin en güzel ili. Datça Muğla’nın gözbebeği. Denizi, güneşi, iklimi, tarihi, sakinliği, insanı, doğasının lezzetlerine etkisi ile eşsiz bir coğrafyadayız. Datça, her sezon, yurt içinden ve yurt dışından pek çok ziyaretçinin öncelikli tercihleri arasında yer alıyor. Her şey dahil konaklama anlayışının Datça’da yaygın olmaması ile, buraya gelen konuklar şehirle bütünleşme imkanı yakalıyor. Bu çok değerli bir özellik. Datça’ya gelen bir turist; Hemen her koy ve bükte denizin keyfini çıkartabiliyor, butik tesislerde güvenle konaklayabiliyor, Knidos, Yel Değirmenleri ve Eski Datça’da tarih ile bütünleşiyor, badem başta olmak üzere pek çok ürün ve lezzete ulaşabiliyor ve buradan ayrılırken bu lezzetleri ve anıları beraberinde götürüyor. Coğrafi konumu itibariyle dezavantajları olsa da Datça, keşfedilmeyi bekleyen bir mücevher gibi değerli. İnanıyorum ki Datça, önümüzdeki yıllarda daha gelişmiş ama sakin dokusunu koruyan daha gözde bir bölge olacak.”

 

Odanın alternatif turizm çalışmalarına verdiği destek hakkında da bilgi veren Başkan Karakuş: “Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, 8 ilçede 10 bine yakın üyesine hizmet veren ve bu yıl 140’ıncı yılını kutlayan köklü bir kuruluş. Bakanlıkların bize verdiği yetki ve görevlerin dışında, projelerimiz ile ilimiz ekonomisine katkı sunmayı sürdürüyoruz. Ayrıca hizmet alanımızda bulunan 8 ilçemizde yapılan etkinlik ve çalışmalara destek sağlayarak hem sosyo kültürel gelişmelere katkı sunuyor hem de ilimizde turizmi 12 aya yaymak adına farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Yatağan’da kurduğumuz MUTSO Zeytinpark ile ilimizdeki tüm coğrafi işaretli ve yöresel ürünlere tek bir noktadan ulaşma imkanı sunduk. Ula’nın tarihine sahip çıkarak Ula Evleri Kitap Projesi, 4 Mevsim Kültür Rotası Ula Projesi ve Akyaka’da Azmak Temiz Projelerine destek verdik. Ortaca bölgesinde düzenlenen yüzme ve koşu maratonlarının yanısıra Köyceğiz Gölünde gerçekleştirilen kürek yarışlarına farkındalık oluşturmak amacıyla Su Sporları Merkezi Fizibilite raporu hazırlıyoruz. Bu kapsamda Datça’da da bugüne kadar Kış Yüzme Maratonu, Badem Çiçeği Festivali, Datça Run gibi organizasyonların gönüllü iştirakçisi olduk. Diğer organizasyonlarda olduğu gibi bugün yine burada tüm meclis üyelerimiz ile birlikte yer alıyor, desteğimizi el birliği ile sürdürüyoruz. Bu iştiraklerin sağlanmasında Meclis Başkan Yardımcımız Deniz Dakikoğlu ve Yönetim Kurulu Üyemiz Selma Ünal başta olmak üzere, tüm Datçalı meclis üyelerimiz, komite başkanlarımız ve komite üyelerimizin katkısı sonsuz.” dedi.

 

Datça Nurlu Bademinin Lansmanı Gerçekleştirildi

 

MUTSO tarafından tescil çalışmaları yürütülen ve coğrafi işareti alınan Datça Nurlu Bademinin tanıtım programı festivalin üçüncü gününde Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirildi. Lansman kapsamında bir konuşma gerçekleştiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş Datça ve Oda çalışmaları hakkında verdiği bilgilerin ardından Datça Nurlu Bademinin coğrafi işaretini aldığını ifade ederek Odanın coğrafi işaret çalışmaları ve hedefi doğrultusunda da bilgi verdi. Başkan Karakuş: “Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2016 yılını markalaşma yılı ilan etmiş ve çalışmalarımızı bu kapsamda yoğunlaştırmıştık. Muğla’nın değerlerinin tescillenmesi ve katma değer kazanması temel amacımız oldu. İlimizde bir farkındalık oluşturduk. Bu farkındalık neticesinde Muğla, coğrafi işaretli ürün sayısı bakımından 81 il arasında 13’üncü sırada yer almakta. Muğla’da 11’i menşe, 18’i mahreç olmak üzere toplam 29 ürünümüz coğrafi işaretli. Bunların 7 tanesi odamıza ait. 8 ürünümüz için daha çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca Muğla Çambalı için Avrupa Birliği coğrafi işaret çalışmasını yürütüyoruz. Son olarak 24 kasım 2023 tarihinde Datça Nurlu Bademimizin coğrafi işaretini aldık. Bu ürünün lansmanını da Datça’da Datçalılarla birlikte gerçekleştirmek istedik. 1504 menşe numarası ile tescillenen Datça Nurlu Bademimizin ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Altın kadar değerli olan bu ürüne olan farkındalığın artacağına ve katma değer kazanacağına inanıyorum. Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır. Ancak bu tek başına yeterli değil. Bu ürünlerin tanıtılması, marka değeri kazanması, sürdürülebilirliğinin sağlanması için standart üretim ve tanıtım faaliyetlerine ihtiyacımız var. Burada 7’den 70’e herkese görev düşüyor. Bizler, ilimizin kültürel değerlerine katma değer sağlamak adına, sizlerin desteği ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerine yer verdi.  

 

Lansman programı kapsamında ‘Badem Yetiştiriciliği Söyleşisi’ ve ‘Badem Kırma ve Yemek Yarışmaları’ gerçekleştirildi. 

 

 

AdminAdmin