GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-01-2024 19:54

Villa Turizmcileri Bilgilendirildi

Villa Turizmcileri Bilgilendirildi

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik 1 Ocak itibarıyla resmiyet kazandı. Buna göre bir konutu 100 günden kısa süreli kiraya verecek ev sahipleri, izin belgesi almak zorunda kalacak.
Bu belgeyi almak için ise 2 Ocak itibariyle başvurular başladı. Fethiye’de ise çok fazla kiralama yapıldığı için konut sahiplerine bilgilendirme toplantısı yapıldı. Fethiye Turizm Danışma Şube Müdürü Saffet Dündar, Avukat Cafer Yıldırım, Mali Müşavir Mehmet Şahbudak, Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir ve Fethiye Turizm Derneği Başkanı Işıl Sungur’dan oluşan heyetin sunumuyla yapılan toplantıya yoğun katılım oldu.
İzdiham Yaşandı 
Kaçak yapısı olan, kiralama işlemine devam etmek isteyen ve belgenin nasıl alınacağını öğrenmek isteyenler, bilgi edinmek için salona giremeye çalıştı. Salon kapasitesinin yetersiz olmasıyla birçok vatandaş dışarıda kaldı. Bilgilendirme toplantısı 8 Ocak Pazartesi günü saat 14:00'te Fethiye Kültür Merkezi (FKM)'de tekrar düzenlenecek.
Kaçak Yapısı Olanlar Toplantıdan Eli Boş Döndü 
Kaçak yapı sahipleri istenen belgeleri tamamlayamayacağı içinde kiralama hakkı kazanamayacak. Bir af konusunun da gündem de olmadığını belirtilen yetkililer, kaçak yapılar için bir düzenlemenin olmadığını belirttiler. Yine de kaçak yapısı olanların başvuruda bulunmasını isteyen yetkililer olası bir düzenlemede şansları olabileceğine değindiler.
Cezalar Cep Yakacak

Belge almadan kiralama yapanlar ise ilk uyarıda 100 bin TL para cezası ve 15 gün içinden belge alınması istenecek.  İkinci uyarıda 500 bin TL, üçüncü de ise 1 milyon TL para cezası kesilecek. Devam ederse bu ceza 1 milyon TL olarak tekrarlanacak. 

Belgeli Villaların Kapılarına Plaket Asılacak, Plaket Bedeli İse 5 Bin TL 

Turizm ve Kültür Bakanlığından belirli bir ücret karşılığında turizm konutu ruhsatı plaketi alınacak ve bu plaket konut kapısına asmak zorunlu olacak. İzin almak için başvuru evraklarının içerisinde istenen belgelerin birisi de İskan belgesi (Binanın yapı kullanma izin belgesi. Temin etmek için belediye veznesine imar suret harcı yatırılır, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü İskan Servisi’nden onaylatılır.)Bilindiği gibi iskan belgesi bir taşınmazın belediyeye tasdik ettirilmiş projeye uygun yapılması durumunda oturma izni verildiğini gösteren belge olduğu için, kaçak bir binanın bu belgeyi alma şansı da kalmayacak. Böylelikle kaçak villalar 100 günün altında kiralama yapamayacak. İsterse uzun dönem kiraya verebilecek.

AdminAdmin