GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-11-2023 19:18

OTOMOBİL SAHİPLERİ DİKKAT: BUNU BİLENLER BİNLERCE LİRA DAHA AZ ÖDEYECEK

OTOMOBİL SAHİPLERİ DİKKAT: BUNU BİLENLER BİNLERCE LİRA DAHA AZ ÖDEYECEK

Akaryakıt zamlarıyla birlikte tasarruf yapma düşüncesi araç sahiplerini etkiliyor. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi şehirlerde trafikle geçen süreler ve akaryakıt tüketimi konusunda dikkate almanız gereken basit ama etkili noktaları öğrenin.

Akaryakıt fiyatlarındaki artış, araç sahiplerini yakıt tüketimi konusunda daha bilinçli olmaya itiyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu şehirlerde sürücüler bu konuda zorluk yaşamaktadır. Araştırmalar, araç sahiplerinin basit yöntemlerle yakıt tasarrufu sağlayabileceklerini ortaya koyuyor. Dizel araç sahipleri için uzun yolculuk yapmanın yakıt tasarrufu açısından etkili olduğu vurgulanmaktadır.

Biz de bu sorunu bir nebze olsun azaltmak adına araştırmalarda bulunduk. Yaptığımız bu araştırmaların neticesinde araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak için çok basit birkaç hususa değindik.

DİZEL ARAÇLAR İÇİN NE YAPMALI?

Uzun yollara dizel araçla çıkmak başlı başına yakıt tasarrufu anlamına gelmektedir. Eğer dizel araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak istiyorsanız, uygulamanız gereken çok basit birkaç kural vardır.

Agresif sürüşten uzak durun. Agresif sürüşten kasıt, sert bir şekilde gaza ya da frene basmaktır. Özellikle turbo dizel araçlarda agresif sürüş, yakıt tüketiminizi neredeyse 3 kat arttırır.

Bir diğer kural ise yokuş aşağı giderken vitesi boşa atmak. Bu en çok bilinen yanlış tekniklerden biridir. Vitesi boşa atmaktansa vitesi, hızınıza uygun olacak konuma getirin ve yokuşu viteste inin. Bu size yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

Doğru zannedilen yanlışlardan biri de ‘yüksek devir düşük vites’. Yakıt tasarrufu için yapılan bu uygulama aslında tam tersi bir etki yaratır. Yakıt tasarrufu için dizel aracınızı, yüksek vites düşük devirde kullanın.

Yakıt tasarrufu için yapılabilecek bir diğer işlem ise, gereksiz klima kullanmamak. Klimayı çalıştırmak motora ek yük bindirir ve bu da yakıt tüketimini arttırır.

Dizel motor geç ısınır. Aracınızı çalıştırır çalıştırmaz gaza basmayın. Önce rölantide beklemezseniz aracı yüksek devirde kullanmış olursunuz. Bu işlem turbo beslemeli motorların ömrünü kısaltır.

BENZİNLİ ARAÇLARDA PARA TASARRUF ETMEK İÇİN BUNLARI YAPIN

Benzinli ve dizel araçlarda yakıt tasarrufuna dikkat edilecek hususlar neredeyse aynıdır. Burada tek fark yakıt cinsinin benzin olmasıdır. Benzinli araçlar genelde şehir içi trafiğinde, kısa mesafeli yollarda tercih edilmelidir. Şehir içinde araç hızı 25-95 km’dir. Aracı 95 km üzerinde kullandığınızda % 10 yakıt tüketimi ile karşılaşırsınız. 25 km’ den düşük 95 km’ den yüksek sürüş, her iki durumda yakıt tüketimini arttırır.

Aracınızı kullanırken ani kalkış ve duruşlardan kaçının. Çünkü bu yakıt tüketiminizi yaklaşık olarak yüzde 60 arttırır.

Bir diğer husus, vites olması gerekenden düşük ise, bu durum motoru yorar ve yıpratır. Ayrıca bunu yapmak yaklaşık olarak yüzde 45 yakıt tüketimini arttırır.

AdminAdmin