KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 03-09-2023 13:27

Olimpos Yeniden Doğuyor

Olimpos Yeniden Doğuyor

Olimpos Yeniden Doğuyor

Antalya’nın Kumluca ilçesinde kazı çalışmaları sürdürülen Olimpos Antik Kenti’nde yeni buluntulara ulaşıldı.

Yeni sezonda başlatılan kazı ve onarım çalışmaları, antik kenti mozaik zemin döşemeleri açısından Likya bölgesinin önemli bir merkezi haline getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Likya Dönemi’ne ışık tutan Olimpos Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu.

Bakan Ersoy, aralarında milattan sonra 3’üncü yüzyıla tarihlenen Kaptan Eudomos Mezarı mozaikleri ile yine milattan sonra 5 ve 6’ncı yüzyıllara ait mozaiklerin bulunduğu antik kentte yürütülen çalışmalar hakkında kazı başkanı Doç. Dr. Gökçen Öztaşkın’dan  bilgi aldı.

Kazı ekibiyle de sohbet eden Ersoy, Olimpos’ta sürdürülen çalışmalara bu yıl yeni alanlarında eklenmesiyle birlikte 26 farklı noktada kazılara devam edileceğini ve kazıların tamamladığı alanlarda restorasyon uygulamaları hayata geçirilerek antik kent silüetinin ayağa kaldırılacağını ifade etti.

Dönemin Tercihleri Yeni Kazılarla Gün Işığına Kavuştu

Bu sezon Piskoposluk Sarayı, 3 numaralı Kilise, Liman Anıtsal Mezarları, Tiyatro, Nekropol ve Kuzey Liman Caddesi’nde yoğunlaşan kazılar antik kentin zemin döşemelerinde bitkisel, geometrik, hayvan ve insan figürlü kompozisyonlara sahip opus-tesselatum tekniğinde mozaiklerin yoğun olarak tercih edildiğini ortaya çıkardı.

Piskoposluk Sarayı peristyl çevresinde bulunan mekânlardaki mozaiklerde refrigerium sahnesi, thalassa (deniz), gaia (yer), ktisis (kurmak, yaratmak), truphe (sefahat), kharis (zerafet, güzellik) ve apolausis (servet) kişileştirmeleri gün ışığına kavuşturuldu.

AdminAdmin