MİLAS
Giriş Tarihi : 03-10-2023 15:00

Milas'ta Asansör Kazaları Üzerine TMMOB Makina Mühendisleri Odası'ndan Açıklama

Milas'ta Asansör Kazaları Üzerine TMMOB Makina Mühendisleri Odası'ndan Açıklama

Milas'ta Asansör Kazaları Üzerine TMMOB Makina Mühendisleri Odası'ndan Açıklama

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Milas İlçe Temsilciliği, son aylarda Milas'ta yaşanan asansör kazalarıyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı. 
Açıklamada, asansörlerin güvenli ve ihtiyaca uygun olması gerektiği vurgulanarak, yaşanan kazaların önlenebilmesi için daha fazla denetim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, yük taşıma sistemlerinin kayıt altına alınması, belgesiz ve yetkisiz kişiler tarafından tasarlanmış sistemlerin kullanımının engellenmesi gerektiği belirtildi. 
Bu tür kazaların önüne geçebilmek için ilgili idareler, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, bina sorumluları, işletme yöneticileri ve kullanıcıların sorumluluklarına dikkat çekildi. Açıklamada, Makina Mühendisleri Odası olarak bu tür kazaların önlenmesi için ellerinden geleni yapacakları ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde olacakları belirtildi.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Milas İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Günlük’ün açıklamaları şu şekilde;
Milas ilçemizde en son olarak 26.09.2023 günü yaşanan ve maalesef ölümle sonuçlanan kaza sebebiyle Milas kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak için TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şu besi Milas İlçe Temsilciliğimiz tarafından bu basın açıklamasının yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. 
Öncelikle gerek 26.09.2023 tarihinde gerekse daha önce meydana gelen iş kazasında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyor, kamuoyunun üzüntüsünü paylaşıyoruz.
İş yerlerinde ve çok katlı binalarda insan ve/veya yük taşıyarak yaşamı kolaylaştıran asansörler, mevcut asansör standart ve yönetmeliklerine uygun olarak, yetkili makine mühendisleri tarafından mühendislik ve fen bilimleri çerçevesinde tasarlanmak zorundadırlar. Tasarlanan asansörler imalatçı firmalar tarafından ilgili kanun, yönetmelik ve standartlara uygun olarak imal edilir ve daha sonra Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirildikten sonra ilgili idareler ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşları tarafından kontrol edilirler. A tipi muayene kuruluşlarının kontrollerinden geçebilen asansörler “yeşil etiket” alarak hizmete alınırlar. Milas kamuoyu tarafından da bilindiği üzere ilçemizdeki asansörlerin periyodik kontrolü Milas Belediyesi ile yapılan protokol gereği Makine Mühendisleri Odası Milas İlçe Temsilciliği tarafından yapılmaktadır. 
26.09.2023 günü yaşanan kazadan sonra yerinde yapılan incelemelerde binanın dış kısmına montajı yapılan ekipmanın, halk arasında “yük asansörü” olarak adlandırılan fakat asansör yönetmelik ve emniyet standartlarını karşılamadığı için asansör sınıfına girmeyen Makine Emniyet Yönetmeliğine tabi yük taşıma sistemi olduğu, asansör yönetmeliğindeki tanıma uymadığı için ASANSÖR OLMADIĞI ve periyodik kontrollerinin yapılmadığı görülmüştür. 
Binaların dış cephelerine ilgili kurumlardan gerekli izinler alındıktan sonra ve mühendislik hesapları yapılarak güvenli asansörler veya hareket engelliler için platformlar yapılabilir. Fakat halkımız bazen yasal prosedürlerin fazla olması bazen de ekonomik gerekçelerle teknik esasa dayanmayan ve kontrolleri olmayan aletler yaparak, daha uygun maliyetlerle güvensiz çözümler üretmeye çalışmaktadırlar. Bu tür ekipmanlar, Odamızın veya başka herhangi bir yetkili kuruluşun, periyodik kontrollerin dışında oldukları için büyük risk oluşturmaktadırlar. Yaşanan kaza, yük asansörleri ile kamuoyunda “yük asansörü” olarak adlandırılan fakat asansör yönetmelik ve emniyet standartlarını karşılamadığı için asansör sınıfına girmeyen Makine Emniyet Yönetmeliğine tabi yük taşıma sistemlerinin piyasaya arzı sırasında kayıt altına alınmaları ile yetkili kurum ve kuruluşlarca denetim ve periyodik kontrollerinin yapılmasının önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. 
Ülkemizde; kaza olduğunda, sorumlusunun bulunup cezalandırıldığı sistemler yerine kaza olmasının önlendiği, kamusal denetimin yer aldığı sistemler düzenlenmeli; asansörlerin ve bu tür kaldırma ekipmanlarının kullanımı ve işletilmesi, kanun ve yönetmelik ile tanımlanmış olsa dahi, Halk Sağlığı ve Güvenliği için halkı bilinçlendirme çalışmaları arttırılmalıdır. 
Bu üzücü olaydan ders çıkarılarak piyasaya arz edilmiş, kayıt dışı durumda belgesiz ve yetkisiz kişiler tarafından gerekli emniyet koşulları çerçevesi dışında tasarlanmış denetim ve periyodik kontrolleri yapılamamış asansör ve özellikle yük taşıma sistemlerinin tespit edilmeleri, kayıt altına alınmaları, gerekli düzenlemelerin yapılması ve gerekirse kullanımdan men edilmesinin sağlanması için ilgili idarelere, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına, bina sorumlularına, işletme yöneticilerine ve duyarlı kullanıcılara büyük görev düşmektedir.
Bu tip sistemlere ihtiyaç duyan işletme ve kişiler bu ihtiyaçlarını mevcut yönetmeliklerle belirlenmiş yetkili ve belgeli kişileri kullanarak karşılamaları, Milas İlçe Temsilciliğimizin de içerisinde bulunduğu yetkili kurum ve kuruluşlara denetiminin yaptırılması, uygunluk raporunu alması ve periyodik kontrollerini yaptırarak kullanması, bu tip elim olayların önüne geçilebilmesi için büyük önem arz etmektedir. Bizler, Makina Mühendisleri Odası olarak kazaları önlemek adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi ve bu alandaki kurum, kuruluş ve ilgili yerel idarelerle iş birliği içerisinde olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.’’ ifadeleri kullanıldı.

AdminAdmin