FETHİYE
Giriş Tarihi : 02-11-2023 15:31

Fethiye'de Yetişen " Kırmızı Alabalıklar " Avrupa Ülkelerine İhraç Ediliyor

Fethiye'de Yetişen

FETHİYE’DE YETİŞEN “KIRMIZI ALABALIKLAR” AVRUPA ÜLKELERİNE İHRAÇ EDİLİYOR
Muğla’nın Fethiye ilçesinde turizm ve tarımdan ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanırken, su ürünlerinden de firmalar birbirleri ile adeta yarışarak Türk ekonomisine önemli ölçüde katma değer sağlıyor. Fethiye’den başta ABD olmak üzere Avrupa ülkeleri ile Türki Cumhuriyetlerine ve Rusya’ya Albalık Su Ürünleri İhracat şirketi tarafından yılda 700 ton kırmızı alabalık filetosu ihracatı gerçekleştiriliyor. Aynı firma tarafından havyar ve alabalık gözlü (canlı) yumurta ihracatı da gerçekleştirildiği öğrenildi.
Fethiye’de SomonSu Su Ürünleri İthalat İhracat şirketi tarafından Yanıklar, Seydikemer ilçesi Söğütlüdere Mahallesi ve Dalaman Akköprü barajında üretilen gözlü (canlı) yumurta, havyar ve kırmızı etli alabalıklar Yanıklar Mahallesindeki tesiste üretim ve işlemesi yapılarak Albalık Su Ürünleri şirketi tarafından ABD ve Avrupa’nın değişik ülkelerine ihraç edilirken, aynı firma tarafından; Belçika’ya havyar, İran, Kırgızistan, Azerbaycan ve Rusya’ya da yıllık 30-40 Milyon adet gözlü (canlı) yumurta ihracatı gerçekleştiriliyor. Kırmızı alabalık filetosu ihracatı ile havyar ve gözlü (canlı) yumurta ihracatı gerçekleştirdiklerini söyleyen firma yetkililerinden Mustafa Öner,” Yıl sonuna kadar 700 ton dondurulmuş fileto kırmızı alabalık ihracatı gerçekleştireceğiz.” İfadelerinde bulundu.
Turizm ve tarımda ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan Fethiye’de, su ürünlerinden de firmalar adeta birbirleriyle yarışarak Türk ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlıyorlar. Fethiye’de SomonSu Su ürünleri İthalat İhracat şirketi tarafından, Yanıklar Mahallesindeki üretim ve işleme merkezinden Amerika, Belçika, Hollanda, İngiltere ve Almanya olmak üzere pek çok ülkeye yılda yaklaşık 700 ton kırmızı alabalık filetosu ve su ürünleri ihracatı gerçekleştiriliyor. Fethiye’de “Kırmızı Alabalık Filetoları “ ile havyar ve gözlü (canlı) yumurta ise İran, Kırgızistan, Azerbaycan ‘a ihraç ediliyor. SomonSu Su ürünleri ithalat ihracat şirketinin üretim ve işlemesini yaptığı alabalıklar, Albalık Su Ürünleri A.Ş. tarafından ihraç edilirken, sadece Belçika’ya yılda 12-13 ton havyar ihracatı gerçekleştiriliyor. Ayrıca, 30-40 Milyon adet alabalık gözlü (canlı) yumurta İran, Kırgızistan, Azerbaycan ve Rusya’ya ihraç edildiği belirtildi. Yetkililer, alabalık gözlü (canlı) yumurta ihracatının yılda 200 Milyon adete çıkarılması için de yeni projeler ve pazarlar belirliyor. Yanıklar Mahallesi vadi suyunda yetiştirilen alabalıklar, tesiste temizlenip, kılçıklarından ayıklanarak dondurulmuş fileto alabalık haline getiriliyor. Sevkiyata hazır hale gelen balıklar, Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından denetlendikten sonra ihraç ediliyor. Avrupa ülkelerine firigo firik taşıyan tırlarla gönderilirken, ABD’ye ise firigo firik konteynerlar içerisinde gemilerle gönderiliyor.
AVRUPA “KIRMIZI ALABALIK” TALEP EDİYOR
Avrupa ülkelerinin yılda 700 Ton “Kırmızı Alabalık Filetosu ” talebinde bulunduğunu ve bunu karşılayarak Albalık Su Ürünleri Şirketimiz tarafından ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen SomonSu Su Ürünleri Firma Sorumlusu Mustafa Öner, “Pek çok Avrupa ülkesine Fethiye ’den kırmızı alabalık filetosu ve su ürünleri ihracatı yapıyoruz. Bizden talep eden başta; Amerika, Belçika, Hollanda, İngiltere ve Almanya’ya sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Su ürünlerimizi alan ülkeler, kendi işletmelerinde paketleme yaparak farklı ülkelere tekrar gönderim yapabiliyor. Bu durumda Fethiye’nin “kırmızı alabalıkları filetoları ”Avrupa ve Dünya ülkelerine gönderiyoruz. Ayrıca havyar ihracatını Belçika’ya, gözlü (canlı) yumurta olarak da yılda 30-40 Milyon adet olarak Kırgızistan, Azerbaycan, İran ve Rusya’ya ihracat yapıyoruz.2024 yılı için planlamalarız var. Yeni pazarlar belirliyoruz. Su ürünleri ihracat rakamımızı ikiye katlamak istiyoruz. Ülkemize daha fazla katma değer yaratmak için firmamızdaki 110 çalışanımızla birlikte büyük bir çaba içerisindeyiz.” Şeklinde konuştu.

AdminAdmin