SAĞLIK
Giriş Tarihi : 14-03-2024 12:38

Eğitim Araştırma Hastanesi, Bir İlke İmza Attı

Eğitim Araştırma Hastanesi, Bir İlke İmza Attı


Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğinde uzman hekim olarak çalışan Doç. Dr. Müjdat Karabulut tarafından orbital dekompresyon ameliyatı yapılarak bir ilk daha gerçekleştirildi.
Bilindiği gibi Graves hastalığı birçok sistem ve organı etkileyebilen, tiroid bezinin fazla çalıştığı otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalık göz çevresindeki kas, yağ ve bağdokularını etkileyerek şişmelerine ve gözün dışarı doğru itilmesine (ekzoftalmus) neden olabilir. Bu durum hastalarda göz ağrısı, tedavilere cevapsız göz kızarıklıkları, çift görme, göz kapağı problemleri ve en önemlisi görme siniri (optik sinir) üzerinde gerilme ve basınç artışı ile geri dönüşümsüz göz siniri (optik sinir hasarı) hasarı yapabilmektedir. Bu hastalığın tedavisi, multidisipliner yaklaşımla medikal ve cerrahi olarak mümkündür. Göz siniri hasarı veya görmeyi tehdit edici durumlarda dekompresyon yani göz çevresindeki kemik ve yağ yapılarının uzaklaştırılması, acil olarak yapılabileceği gibi hastanın stabil gittiği dönemlerde elektif şartlarda da yapılabilir.  
51 yaşındaki Halil Keskin isimli hasta Graves hastalığı tanısıyla yaklaşık bir yıldır endokrinoloji biriminde Prof. Dr. Neşe Çınar ve Prof. Dr. Gülhan Akbaba öncülüğünde ve göz hastalıkları hekimi Doc. Dr. Müjdat Karabulut tarafından yakından, titizlikle takip edilmekteydi. Yapılan tetkik ve muayene sonrasında hastada görme sinir basısı düşünülmüş ve kendisine bilgi verilerek ameliyat hazırlığı yapılmıştır. Sonrasında hastaya genel anestezi altında orbital kemik ve yağ dokusu dekompresyonu yapılmış ve gözlerde yaklaşık olarak 3-4 mm geriye gidiş izlenmiştir. Hastanın erken dönemdeki ödem ve morluklarının gerilemesiyle gözün geriye gidişi daha da artacaktır. 
Bu tür hastalıklarda göz cerrahileri orbita cerrahisi, şaşılık cerrahisi ve göz kapağı cerrahisi sıralamasıyla yapılmaktadır. Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi, Göz kliniğinde bu cerrahiler yapılmakta olup çevre il ve ilçeler için referans klinik olarak bilinmektedir. Hastaya ilerleyen tarihlerde göz hekimi Doc.Dr. Müjdat Karabulut tarafından göz kayması ve göz kapağı ameliyatları da planlanmaktadır. 
Hastane Başhekimi Prof.Dr.Turhan Togan ve Başhekim yardımcısı Dr.Öğr.Üyesi Fatih Alaşan’da hastaya kontrol zamanında geçmiş olsun ziyaretinde bulunarak tüm hekimlere ve çalışma arkadaşlarına emekleri için teşekkür ettiler.
Hasta Halil Keskin de "Kendisine Muğla'da bu özellikli ameliyatı gerçekleştiren Doç.Dr.Müjdat Karabulut ve göz kliniği ekibine endokrinoloji takibini yapan hekimleriyle, emeği geçen tüm çalışanlarına ayrı ayrı teşekkür ederek, minnettarlığını ifade etti."

AdminAdmin