EKONOMİ
Giriş Tarihi : 04-04-2024 09:53

Mobilya kâğıt ve orman ürünleri sektörü 2028 yılı sonuna 12 milyar dolar ihracat hedefi koydu

Mobilya kâğıt ve orman ürünleri sektörü 2028 yılı sonuna 12 milyar dolar ihracat hedefi koydu

 

 

 

Egeli mobilya kâğıt ve orman ürünleri ihracatçılarının 2024 yılı ihracat hedefi 1 milyar dolar, 2028 hedefi 1,5 milyar dolar

 

 

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü 2023 yılı sonunda 8 milyar dolar olan ihracatını 2028 yılı sonunda 12 milyar dolara taşımayı hedefliyor. Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye’nin 12 milyar dolarlık ihracat hedefine 1,5 milyar dolar katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. 

 

 

İzmir basınıyla bir araya gelen Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, 2023 yılında Türkiye’nin 8 milyar dolarlık mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatına 906 milyon dolarlık katkı sağladıkları bilgisini verdi.

 

 

Gürle; “2023 yılında 906 milyon dolar ihracat yaptık”

 

 

Mobilya, kâğıt ve odun dışı orman ürünleri olmak üzere üç alt sektöre hizmet verdiklerini kaydeden Gürle, “Kâğıt ve kâğıt mamulleri ihracatımız 538 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, odun dışı orman ürünleri olarak adlandırdığımız defne, kekik, ıhlamur, adaçayı, biberiye, tıbbi bitkiler, meşe palamudu gibi ürünleri kapsayan ihracatımız ise aynı yıl 103 milyon dolar bandında seyretti ve bu ürünlerin Türkiye geneli ihracatının yüzde 68’lik kısmına imza attı. Mobilya sektörüne baktığımızda bir dipnot eklemek istiyorum; Türkiye’nin mobilya ihracatı 2001 yılında 192 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2023 yılında önemli oranda artarak 5,1 milyar dolara ulaştı. Birliğimizin mobilya ihracatı ise 224 milyon $ oldu” diye konuştu. 

 

 

“2024 yılında ihracat hedeflerimize TURQUALİTY, UR-GE projeleri, Sektörel Ticaret Heyetleri ve Alım Heyeti organizasyonları ile ulaşmayı amaçlıyor ve yüzde 10’luk bir artışıyla 2024 yılında 1 milyar dolar ihracat barajını aşmayı hedefliyoruz” diyen Gürle şöyle devam etti; “2024 yılının ilk iki ayına baktığımızda bir önceki yıla göre yüzde 6’lık bir artış görüyoruz, yüzde 10 ortalama ihracat artışına ulaşabilmemiz için 2024 yılında daha çok çalışmamız ve daha çok proje üretmemiz gerekiyor. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ur-Ge Projemiz, Turkish Herbal Tea Turquality Projemiz, Mobilya Turquality Projemiz, Aegean Furniture Ur-Ge Projemiz, Ezberbozan Tasarım Yarışmamız, Alım Heyeti ve Sektörel Ticaret Heyetlerimiz, Fuar organizasyonlarımız 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için hayata geçirdiğimiz yeni projelerimiz. Bu projelerimize halkalar eklemek için istişarelerimiz sürüyor.”

 

 

İhraç pazarlarımızı çeşitlendirmeye çalışıyoruz

 

 

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılındaki güçlü pazarları hakkında da bilgi veren Birlik Başkanı Ali Fuar Gürle, “Odun dışı orman ürünleri dediğimiz tıbbi ve aromatik bitkilerde en çok ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla A.B.D., Almanya ve Fransa oldu. Türkiye’nin kekik ihracatının yüzde 94’ünü Ege Bölgesi’nden yapıyoruz. Odun dışı orman ürünleri ihracatında en güçlü olduğumuz ürün kekik. Kâğıt Sektöründe ihracat yaptığımız başlıca pazarlarımız; İran, Mısır ve İngiltere iken, mobilya sektöründe Ege’den 2023 yılında en çok Almanya, Hollanda ve A.B.D.’ye ihracat gerçekleştirdik” diye özetledi. 

 

 

Sürdürülebilirlik Eylem Planı Projesi

 

 

Kâğıt sektörünün Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatına uyum için öncelikli sektörlerin başında geldiğini ifade eden Gürle, sürdürülebilirlik ile ilgili yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi; “Avrupa Yeşil Mutabakatına” uyum sağlamak amacıyla firmalarımızın yeşil dönüşüm süreçlerine destek olmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. 2023 yılının son çeyreği itibariyle İstanbul, Orta Anadolu ve Akdeniz Birliklerimizle “Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Projesini” başlattık. Geçtiğimiz ay ülke çapında mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren temsilcilerin katkılarıyla geniş katımlı bir çalıştay düzenlendik. Kısa ve uzun vadeli projelerle Yeşil Mutabakatı süreçleri ihracatçılarımız önünde yıkıcı bir engel oluşturmadan firmalarımızın yeşil dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla yakın zamanda Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bir Yeşil Mutabakat Komitesi oluşturduk. Komite çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.”

 

 

Kekikte Pirolizidin Alkaloid Çalışmalarında üreticileri bilinçlendirdik

 

Odun dışı orman ürünlerinde ihracat lideri kekikte  en önemli sorun Pirolizidin Alkaloid (PA) değerlerine ilişin üretici nezdinde bilinçlendirme ve sertifikasyon süreçlerine yönelik çalışmalarına 2023 yılında devam ettiklerini dillendiren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Adaçayı, Defne, kekik, biberiye gibi ürünlerimizin doğru metotlarla üretilmesi, üretim alanlarının artırılması gibi amaçlarla İl Tarım Müdürlükleri, üniversiteler koordinasyonunda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini, kekik üreticilerini bilgilendirmek amacıyla Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında, Denizli’de en çok kekik üretimi yapılan dört bölgede kekik üretici toplantıları gerçekleştirdiklerini, 2024 yılında aynı toplantıları Mayıs ayında tekrar edecekleri bilgisini verdi. 

 

 

2024 yılında sürdürecekleri projelerle ilgili özet bilgiler veren Tarakçıoğlu, “İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası iş birliğinde, tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün ve sektörde faaliyet gösteren firmaların rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak yürüttüğümüz “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektöründe Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Ur-Ge Projesi”nin ihtiyaç analizi sürecini tamamladık. Proje faydalanıcısı 19 firma talepleri dikkate alınarak faaliyetlere başlayacağız. Ticaret Bakanlığımızın “2028 İhracat Vizyonu” kapsamında, sektörlerimizin hedef ülke olarak seçtiği ABD ve Almanya gibi pazarlarda Türk markasının en iyi şekilde tanıtımının yapılması amacıyla Birliklerimiz koordinasyonunda Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ortaklığında mobilya, kâğıt ve tıbbi aromatik bitkiler sektörlerinde 4 sene boyunca Turkish Herbal Tea Turquality Projesini yürüteceğiz. Dünya 1. si olduğumuz kekik defne biberiye vb. gibi odun dışı orman ürünlerinin bu sefer farklı bir yönünü, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” gücünü, “Türk Bitki Çayı” markası tanıtımıyla dünyaya göstereceğiz. Bu projede ABD ve Almanya öncelikli hedef pazarlarımız olacak” şeklinde konuştu. 

 

 

Aegean Furniture Ur-Ge Projesinde ikinci faz başlayacak

 

 

2021 yılında Aegean Furniture isimli Ur-Ge projesini başlattıklarını hatırlatan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, pandemi nedeniyle yurt dışı pazarlama faaliyetlerinin tamamını gerçekleştirememelerine karşın Fas’a yönelik gerçekleştirdikleri sektörel ticaret heyetinin çok başarılı geçtiğini, sona eren projelerinin ikinci fazı için 33 mobilya firmasının katılımıyla yeni bir proje yazdıklarını ve Ticaret Bakanlığı onayını aldıklarını, yeni projeyle daha fazla sektörel ticaret ve alım heyeti, daha fazla fuar ziyareti yaparak, Egeli mobilya ihracatçılarının yeni pazarlara yelken açmasını sağlamayı ve uzun vadede ihracat artışına katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. 

 

 

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri olarak, mobilya sektöründe, küresel ihracat analizleri ve pazar araştırmaları ile geleneksel pazarlarımızın yanı sıra potansiyeli olan, pazar payından faydalanabileceklerin ülkelere ihracatlarını artırmayı hedeflediklerini anlatan Güngör, “2023 yılında Güney Afrika Sektörel Ticaret Heyeti ile Fas ve Suudi Arabistan Sektörel Alım Heyeti gerçekleştirdik. Sektörel ticaret heyetlerine 2024 yılı içerisinde devam edeceğiz, bu çerçevede 5-9 Mayıs 2024 tarihlerinde Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti, Ağustos ayında Güney Afrika Sektörel Ticaret Heyeti, Eylül ayında Fas ve Kasım ayında ise Hindistan’a yönelik sektörel ticaret heyetleri düzenlemeyi planlıyoruz. Mobilya sektöründe 4 ihracatçı birliği ortaklığında Mobilya Turqulity projesini yürütmek için çalışmalarımıza başladık. Birleşik Arap Emirlikleri, A.B.D., Çin, Fransa, Almanya ve İtalya hedef pazarlarında Türk mobilyası tanıtımını yapacağız” diyerek sözlerini noktaladı. 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezberbozan Tasarım Yarışması dördüncü kez düzenlenecek

 

 

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Türkiye’de endüstriyel tasarım kültürünün oluşturulması amacıyla "Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması”nı her sene üzerine biraz daha koyarak organize etmeye devam ediyor. 2023 yılında üçüncü kez düzenelen yarışmanın amacı katma değerli ihracatın çıkış yolu olan tasarımı sanayi ile buluşturarak dünyada mobilya denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden birinin Türkiye olmasını sağlamak. 

 

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri Birliği, 2024 yılında ‘’mobilyaşam’’ temasıyla 4. kez düzenleyecek. Yarışma, profesyonel ve öğrenci olmak üzere 2 kategoride gerçekleştirilecek. Özgün ve yenilikçi tasarımların mobilya sanayisi ile buluşturulması amaçlanan Ezberbozan Tasarım Yarışmasına Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi destek veriyor. 

 

AdminAdmin