GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-12-2023 16:35

Çiftçilere ÇKS Yenileme Uyarısı! 

Çiftçilere ÇKS Yenileme Uyarısı! 

Çiftçi Kayıt Sitemi (ÇKS) Yönetmeliği'nde 18 Kasım 2023 tarihinde yapılan düzenleme konusunda Pütürge Ziraat Odası Başkanlığı tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Konuyla ilgili olarak çiftçilerle bir araya gelen Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit
“Yapılan uygulama ile tarımsal faaliyet yapılan ancak mülkiyet ve mirasçılık sorunu nedeniyle kayıt yapılamayan alanlar düzenlenecek Taahhüt belgesi ile kayıt altına alınabilecek. Uygulamanın hayata geçmesiyle mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle tarımsal desteklerden faydalanamayan üreticiler de desteklerden yararlanabilecek” dedi.
Karayiğit, tarımsal desteklerden yararlanma yollarını ise;
“2024 yılı ÇKS kayıt süresi 02 Ocak 2024 tarihinde son bulacaktır. Çiftçi kayıt sistemine kaydı olmayan çiftçilerimiz desteklemelerden faydalanamayacak. Bu nedenle de çiftçilerimizin bu konuda mağduriyet yaşamamaları için çiftçi kayıt sisteminde e-devlet üzerinden kayıtlarını güncellemeleri gerekiyor. Bununla birlikte Ziraat odalarında da ÇKS kayıtlarını güncellemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde kaydını güncellemeyen çiftçilerimizin tarımsal faaliyeti durdurulacaktır. Böyle olduğu zaman çiftçilerimiz tarımsal destek alamadıkları gibi almış oldukları tarımsal destekleri de geri iade etmek zorunda kalacaklar. Bu konuda mağduriyet yaşanmaması için çiftçilerimizin Ziraat odalarına uğrayıp kayıtlarını güncellemeleri gerekmektedir. Güncel kayıt yapıldıktan sonra ise e-devlet ya da İlçe Tarım Müdürlükleri aracılığıyla yapmaları gerekiyor. ÇKS'ye kayıtlar yapılırken; hisseye isabet eden alanların bölünerek kiraya verilmesi durumunda, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu hükümlerinde yer alan asgari tarımsal büyüklük şartı Hazine'den kiralanan alanlarda aranmayacak” şeklinde bilgi verdi.

AdminAdmin