GÜNCEL
Giriş Tarihi : 16-11-2023 12:10

Fethiye Esnafı  425 Milyon Kredi Kullanmış

Fethiye Esnafı  425 Milyon Kredi Kullanmış

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yönetim kurulu başkanı İsmail Başoğlu, Türkiye’de ekonominin çok hızlı değişmesi nedeniyle piyasadaki faiz oranlarının yükseldiğini belirtti.
Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi tarafından Ocak ayından bugüne kadar üyelerine 425 Milyon TL’lik kredi kullandırılırken, devletin kullandırmakta olduğu kredi faizlerinin artması nedeniyle kooperatifin kullandırdığı kredi için de önceki dönemlere göre zorluklar yaşandığı kaydedildi. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yönetim kurulu başkanı İsmail Başoğlu, Türkiye’de ekonominin çok hızlı değişmesi nedeniyle piyasadaki faiz oranlarının yükseldiğini belirterek, “Bizde yüzde 5 ile 7,5 arası kullandırdığımız krediler hayal oldu. Devletin kullandırmakta olduğu yüzde 45 ticari kredi faizlerinin yarısı kadar bizde faiz ödemek zorundayız. Diğer yarısını devlet hazineden karşılıyor. Şuan faizlerimiz yüzde 22,5’e çıktı. Borç gecikirse yüzde 34’lere çıkıyor. Paraya ulaşım bizde de zorlaştı.” İfadelerini kullandı.
Fethiye’de esnafların kredi için hemen başvurduğu Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi üyelerine eskiden verdiği yüzde 5 ile 7,5 arası kredi kullandırma günlerini iple arıyor. Ekonominin devamlı değişkenliği nedeniyle bankalarda kredi faizleri devamlı artarken, Dolar ve Euro ‘nın da yükselmesiyle esnaflar ihtiyaçları olan krediyi bulmakta zorluk çekiyor. Ocak ayından bugüne üyelerine 425 Milyon TL’lik kredi kullandıran Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, son alınan ekonomik kararlar nedeniyle kredi faizlerinin artması üzerine üyelerine destek olmakta zorlansa da kooperatif eski alacaklardan gelen paralar ile üyelerine yine de merhem olmaya çalışıyor. 3 bin 250 üyesi bulunan Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin yönetim kurulu başkanı İsmail Başoğlu, “Türkiye’de ekonomi çok hızlı değişiyor. Sıkıntılar günden güne artıyor. Buda bizi etkiliyor. Piyasadaki faiz oranları yükseliyor. Dolayısıyla bizde yüzde 5 ile 7,5 arası kullandırdığımız krediler hayal oldu. Devletin kullandırmakta olduğu yüzde 45 ticari kredi faizlerinin yarısı kadar bizde faiz ödemek zorundayız. Diğer yarısını devlet hazineden karşılıyor. Şuan faizlerimiz yüzde 22,5’e çıktı. Borç gecikirse yüzde 34’lere çıkıyor. Paraya ulaşım bizde de zorlaştı. Aylık plansmanlar azalmaya başladı. Birde talep arttı. Bizde bu talepleri sıraya koyuyoruz. Sırayla kredi veriyoruz. Şoför esnafımıza kullandırılan kredi 250 bin TL’ye düşürülmüştü. Ona itiraz ettik. O paralarla bir tırın lastikleri bile değişmiyor. Genel başkanımızın sayesinde düzeldi. Bazı mesleklerin kredileri yeniden tespit edildi. Bilgisayar programlama ve veri kurtarma mesleğinin kredisi 500 binden 100 bine düşürüldü. Araç veya villa kiralama işi yapanlar 500 bin alıyordu, şimdi ise 100 bin oldu. Çilingir örneğin 250-300 bin alıyorsa 100 bin liraya düşürüldü. Emlakçılık’ta ise 200 bine düşürüldü.  Hatta emlakçılığın bazı konumlarına da hiç verilmiyor.  Birtakım böyle düzenlemeler getirildi.” diye konuştu.
“HALK BANKASI GÜCÜNÜ ESNAFA VERİYOR”
Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yönetim kurulu başkanı İsmail Başoğlu, “Antalya’da yapılan başkanlar toplantısında genel başkanımıza bu sorunları ilettikten sonra bir kısım iyileştirmeler oldu “ diyerek, ” Nace koduna göre imalata yönelik, üretim yapanların kredileri 650 bin TL’ye çıkarıldı. Yani 150 bin TL artış yapıldı. Üreticiye destek oluyoruz. Bizim ortaklarımız 3 parça halinde kredi kullanabiliyor. Eski kredileri de içinden düşerek üyemize yeni kredi verebiliyoruz. Yılbaşından bugüne kadar 425 milyon TL kredi kullandırdık. Bölgemizin en çok kredi kullandıran 2. kooperatifiyiz.  Takip oranında çok iyiyiz.  Ortaklarımızın ödemeleri son derece güzel. Para akışımızda biraz sıkıntılar var. Geçmiş yıllarda çok kredi kullandırdığımız için ayda 10- 15 milyon geri dönen parayı kullandırıyoruz. Hiç para veremeyen kooperatifler var. Devlet kaynağa ulaştıkça bizde daha rahat ulaşabiliyoruz. Halk bankası tüm gücünü esnafa vermiş durumda. Ortaklarımız bazen halk bankasının ürünlerini kullanmak istemiyor ama Halk bankasına destek olmak zorundayız. Biz bankanın elinden tutacağız, bankada bizim elimizden tutacak. Seydikemer ilçemizde yeni bir kooperatif kurulamadığı için orda acentelerimizi açtık. İrtibat büromuz var. Buradaki tüm faaliyetler Seydikemer’de de yapılıyor. Kooperatif olarak 2023 yılının sıkıntısız geçtiğini söyleyebilirim.” şeklinde konuştu. Başoğlu ayrıca, öğrencilere verilen bursları 250 TL’den 350 TL’ye çıkardıklarını yaklaşık 120 öğrenciye kooperatif olarak burs sağladıklarını sözlerine ekledi.

AdminAdmin