SEYDİKEMER
Giriş Tarihi : 24-07-2023 14:56

Yörükler Karaçulha’da Doyasıya Eğlendi

Yörükler Karaçulha’da Doyasıya Eğlendi

Yörükler Karaçulha’da Doyasıya Eğlendi

  Seydikemer ilçesine bağlı Yayla Karaçulha'da, bu yıl 8'incisi düzenlenen Yayla Karaçulha Yörük Şöleni renkli görüntülere sahne oldu. 2 gün süren şenliğe Seydikemer ve Fethiye'den yoğun katılım oldu.

 


  Seydikemer'e bağlı Yayla Karaçulha Mahallesi'nde Karaçulha Gönüllüleri Derneği tarafından organize edilen, Seydikemer Belediyesi, Fethiye Belediyesi ve Yayla Karaçulha Mahalle Muhtarlığının destekleriyle bu yıl 8'incisi gerçekleşen Yayla Karaçulha Yörük Şöleni renkli görüntülere sahne oldu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şölene, AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli, Seydikemer Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Karakuş ve Muharrem Gökcen, AK Parti Seydikemer İlçe Başkanı Ali Büklü, AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Turhan Kovancı, Seydikemer Belediye Meclis Üyeleri, Karaçulha Gönüllüleri Derneği Başkanı Halil Hancı, Yayla Karaçulha Mahalle Muhtarı Mustafa Kaşıkçı, muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Yörük Türkmen Derneği Temsilcileri ve davetliler katıldı.

 


  Yayla Karaçulha Mahallesi Güreş sahasında yapılan ve çevrede halk pazarı da kurulan şölen iki gün sürdü. Şölenin ilk gününde mahalli sanatçıları sahne aldı. Şölenin ikinci günü temsili gelin alma ve Yörük göçüyle başladı. Temsili gelin alma ve Yörük göçü Güreş Sahasında son bularken, alanda çocuklar ve yetişkinler tarafından dev Türk Bayrağı açılıp, alanda gezdirildi. Orta oyunlarının sergilendiği şenlikte halat çekme, balon patlatma, çuval, yumurta taşıma, sandalye kapmaca, yoğurt yeme, eş taşıma gibi unutulmaya yüz tutmuş oyunlar hem çocukların hem de yetişkinlerin katılımıyla yapıldı. 

 


Hancı, “Yörük Şenliği İle Türkiye Genelinde Nam Salıyoruz”


  Düzenlenen şenliğin emektarı Karaçulha Gönüllüleri Derneği Başkanı Halil Hancı, bu yıl sekizincisi düzenlenen Geleneksel Yayla Karaçulha Yörük Türkmen Şölenine halkın teveccühünün her geçen gün arttığını belirterek, ileriki yıllarda daha kapsamlı bir şeklide bu şenliği sürdüreceklerini dile getirdi. 

 


  Büyük veya küçük Geleneksel Yayla Karaçulha Yörük Türkmen Şöleni için emek veren herkese teşekkür teşekkür eden Karaçulha Gönüllüleri Derneği Başkanı Halil Hancı, yaptığı açıklamada, “Karaçulha Gönüllüleri Derneği olarak sekiz yıldır Karaçulha’da bu çimlerde daha önce güreşlerimiz ile nam salmıştık. Şimdi ise Yörük Şenliği ile Türkiye genelinde nam salıyoruz. Bu organizasyonda herkesin emeği var. Büyük veya küçük emek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

 


Başkan Akdenizli: “Yörüklüğü, Türkmen Ve Türk Adından Ayrı Düşünmek Mümkün Değildir”


  Şölende konuşan Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli; “Dün başlayan bugünde çeşitli etkinliklerle devam eden Yörük Şöleninde; Yörük vatandaşlarımızla bir arada olmaktan son derece mutluyum. Yörükler toplumumuzun ve kültürümüzün en önemli parçalarından biri, milli kültür ve değerimizdir. Yörüklüğü, Türkmen ve Türk adından ayrı düşünmek mümkün değildir. 5 bin yıllık Türk tarihine baktığınız zaman Türk Milleti gücünü kendinden alarak, en zor anlarda birlik ve beraberliğini kuvvetlendirmiş, bağımsızlığını korumuştur. Geçmişimizi, kültürümüzü bilmek, tarihimize sahip çıkmak, bizi biz yapan değerlerimizi korumak ve gelecek nesillere aktarmak; Tek Vatan, Tek Bayrak, Tek Devlet, Tek Millet ilkesiyle aziz vatan toprağımızda birlik ve beraberlik içerisinde yaşamamız için, geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır.

 

 


  Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Arkadaşlar, gidip Toros Dağlarına bakınız. Eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki, bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla Türk’ü yenemez.’ demiştir. Bugün Yörük Şöleni olarak kutladığımız bu etkinlik, birlik beraberliğimizi güçlendirmek için önemli bir vesiledir.


   Güzel ilçemiz Seydikemer’de bu tür organizasyonların yapılması; ilçemizin, kültürümüzün, gelenek ve göreneklerimizin tanıtımı açısından büyük önem arz etmektedir. Geçmişten bugünümüze ulaşan kültürümüzü yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için gerçekleşen etkinliklere, belediye olarak her zaman desteğimizi sürdüreceğiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda Yörük Şölenimizi daha büyük bir organizasyonla kutlamak nasip olur” diye konuştu.

 


Milletvekili Otgöz “Yörüklük Kültürünü Daima Yaşatacağız”


  AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, şölende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Karaçulha Yörük Şenliği’nin hayırlı olmasını diliyorum. 8 yıldan bu yana bu şenlik düzenleniyor, ama ondan öncede bu sahalarda güreşler yapılıyordu. Arkamızda ilk güreşe başlayan büyüklerimizin, ağabeylerimizin fotoğrafları var. Allah onlardan razı olsun, bu yöreye emekleri çok fazladır. Tabi ki hayatta olan başkanlarımızda var ben onlara da yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Değerli Kardeşlerim, Yörük Şenliği her şeyden önce çok önemli bir değeri ifade ediyor. Bu memlekete Yörük olandan, Yörüklerden hiç zarar gelmemiştir. Osmanlı İmparatorluğundan günümüze kadar hiçbir kalkışma olmamıştır. Vatan millet ne zaman dara düştüyse, Yörükler her zaman vatan için gözünü kırpmadan şehit olmayı göze almışlardır. Tabi ki bundan sonra da böyle olacaktır. Bu memleket kolay kazanılmadı arkadaşlar, Çanakkale, Dumlupınar, Sakarya, İnönü… Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları bu memleketi hiç yoktan var ettiler, onlara ben şükranlarımı sunuyorum. Allah onlardan razı olsun, mekânları cennet olsun. “


  Çeşitli etkinliklerle gün boyu devam eden Şölenin akşamki bölümünde de sevilen yöresel sanatçı Ümmü Erbil sahne aldı. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar süren konserde sanatçı Ümmü Erbil, konsere katılan vatandaşları doyasıya eğlendirdi.

AdminAdmin