TARIM
Giriş Tarihi : 20-06-2023 16:26

Milas’ta Üreticinin Çığlığı: Özür Değil, Önlem İstiyoruz

Milas’ta Üreticinin Çığlığı: Özür Değil, Önlem İstiyoruz

Milas’ta Üreticinin Çığlığı: Özür Değil, Önlem İstiyoruz

Milas‘ın Ağaçlıhöyük Mahallesi Ortasalma Mevkii’nde geçtiğimiz yıllarda elektrik tellerinden çıkan yangın, gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle aynı aileyi ikinci kez mağdur etti. 
Buğday tarlası bu kez ekinleri hasat olduktan bir gün sonra samanları balyalanmasının ardından yine aynı sebeple yandı. Yangının elektrik tellerinden sıçrayan kıvılcımdan çıktığını iddia eden ve büyük zarara uğrayan aile haklı olarak isyan ediyor, “Emeklerinize mi yanalım yoksa aynı olayı göz göre göre ikinci kez yaşamamıza mı?”

Ağaçlıhöyük Mahallesi Ortasalma Mevkii’nde 6 Haziran 2020 tarihinde elektrik tellerinin sarkmasına bağlı olarak şiddetli rüzgârla birlikte tellerin birbirine çarpması sonucu çıkan yangında Alaaddin Çetinkaya’ya ait tarlada bulunan ekili ürünler, sulama için kullanılan boru ve hortumların tamamı yanarak kullanılamaz hale gelmiş, yaşanan olayın ardından ADM Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne açılan tazminat davasının sonucunda, yangının çıkış sebebinin tarla içerisinden geçen ADM Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye ait elektrik tellerinin sarkık olması ve rüzgârın aşırı esmesi sonucu çıktığı kanaatine varılarak yangın sebebiyle oluşan zararların davalıdan tahsil edilmesi yönünde karara varılmıştı.

Buğday tarlası yanarak mağdur olan aile kazandıkları davanın dahi parasını alamadıklarını belirterek “Davayı kazandık ancak ADM temyize gönderdi. Temyiz sonucunu beklerken aradan geçen üç seneye rağmen hiçbir önlem alınamaması ne acıdır ki aynı olayı ikinci kez yaşamamıza, emeklerimizin küle dönmesine neden oldu” dedi.
Çıkan son yangında buğday ekili 60 dönüm alanın 17 dönümünün küle döndüğünü belirten Çetinkaya Ailesi “Geçimimizi topraktan kazanan bir aileyiz. Hasat zamanında tüm emeklerimizin ihmal sonucu özellikle de aynı olay daha önce de yaşanmasına rağmen hiçbir tedbir alınmaması kaynaklı olarak yok olup gitmesine çok ama çok üzüldük. Bunun yanı sıra ilgili kurumun umursamaz yaklaşımıyla acımız ikiye katlandı. Yangında tek tesellimiz ise ekini 1 gün önce biçmemiz oldu. Üretimin bu kadar önemli olduğu günümüzde hayvanlarımız için biçtirdiğimiz samanı, kuruması için beklettiğimiz tarlada çıkan yangın yok etti. Bununla da kalmadı, bitişiğindeki 3 dönüm ekili kavun bostanındaki fideleri ve zeytinlikleri mahvetti” dedi ve sadece zararın karşılanması değil bir daha yaşanmaması için çözüm istedi.
Çetinkaya Ailesi ihmal sonuca çıkan yangının sonucunda ADM Elektrik Dağıtım A.Ş.’den özür değil önlem almalarını istediklerini belirterek “Aynı olayı bir kez daha yaşamak istemiyoruz” sözleriyle isyan etti.

Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar olayın ardından üretici aileyi ziyaret ederek yanan alanda incelemelerde bulundu. Tarla sahibi Alaaddin Çetinkaya’dan bilgi alan Akar geçmiş olsun dileklerin ileterek “Allah’tan daha önce buğdaylar alınmış. Balyalanmak üzere samanlar tarlada kurumaya bırakılmış. Tabi bu da hem üreticimiz hem de hayvancılığımız için zarar” dedi.

AdminAdmin