MENTEŞE
Giriş Tarihi : 03-10-2023 16:10

Menteşe’de Arasta Paneli Yapıldı

Menteşe’de Arasta Paneli Yapıldı

Menteşe’de Arasta Paneli Yapıldı

Menteşe’de, "Kültürel ve Ticarî Boyutlarıyla Arasta Paneli gerçekleştirildi.

Menteşe Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleşen "Kültürel ve Ticarî Boyutlarıyla Arasta Paneli" 2 Ekim 2023 Pazartesi saat 18:00'de Konakaltı Kültür Merkezinde yapıldı.

Doç. Dr. Serkan Dirlik'in organize ettiği ve Türkiye Yazarlarbirliği Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz'ün yönetici ve konuşmacı olduğu panelde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Adnan Çevik, Doç. Dr. Öncü Başoğlan Avşar, Doç. Dr. Serkan Dirlik ve iş insanı Gökhan Çağlav, Muğla arastasını değişik yönleriyle ele aldılar.

Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Müslüman-Türk şehirleşmesinin merkezinde, ulu camiler olduğunu; bu camiler etrafında kurulan çarşılar, pazarlar, bedestenler, hanlar ile şehrin ekonomik hayatı kadar kültürel hayatının da zenginleştiğini; Muğla'nın arastasıyla, hanlarıyla ve geleneksel çarşısı ile bu özelliğini beylikler döneminden beri koruduğunu belirtti ve "Böyle bir değerin yeniden yorumlanıp işlenmesiyle Muğla'ya bir marka değeri katılacaktır." dedi ve sözlerine ilk panelin belediye öncülüğünde gerçekleştiğini, sonraki toplantıların başta Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarında gerçekleştirileceğini ekledi.

Panelde ikinci konuşmayı yapan Prof. Dr. Adnan Çevik, Türk-İslam şehirlerinin gelişmesinin ulu camiler ve çarşılar etrafında olduğunu ve Muğla örneğinin bunu çok güzel temsil ettiğini belirtti.

Üçüncü konuşmacı Doç. Dr. Öncü Başoğlan Avşar, hava fotoğrafları üzerinden Muğla'nın beylikler, erken dönem Osmanlı,19. yüzyıl Osmanlı dönemi ve cumhuriyet dönemi gelişmesini ve bu gelişmede çarşı ve arastanın yerini anlattı. Ayrıca, şehir gelişiminde ve konut yapılanmasında memurların önemini vurguladı.

Dördüncü konuşmacı Doç. Dr. Serkan Dirlik, arasta esnafının tarihi ve güncel envanterini verip bunların tasniflerini yaptığı konuşmasında, arastanın üretim ve tüketim kültürü açısından prekapitalist dönemi yansıttığını ve buna bağlı olarak arastada gelişen esnaf gücünün dayanışmacı bir güç olduğunu belirtti. Doç. Dr. Dirlik, ayrıca esnaftan derlediği bazı anekdotları ve bu arada bir demircinin, körüklü ateşinde hayvan kellesi ütelediği için "kelleci" lakabıyla anıldığını söyledi.

Panelin son konuşmacısı iş insanı Gökhan Çağlav, babasının Kocahan'da karoser atölyesi olduğu için elli yıllarda çocukluğunun arastada geçtiğini; arastanın onlar için hem bir iş mekânı hem de hayata atılma yeri olduğunu belirterek çeşitli hatıralarını aktardı. Çağlav, arastada esnaflar arası mani atışmalarının da olduğunu, bu atışmalarla esnafın çok eğlendiğini belirtti ve Kocahan'ın kapısının dükkânlara baktığını ve dükkânlara alışverişe gelen müşterilere, Çağlav, konuşmasında arastada çıraklığa heves eden çocukların bir ustanın yanına vardığında ustanın önce "Hünerin var mı?" diye sorduğunu ifade etti.

Panel sonunda, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, konuşmacılara teşekkür belgesi verdi ve böyle toplantılarla bilgilenmenin faydasına değinip bu tür toplantılar için her zaman hazır olduklarını belirtti. Toplantıya çok sayıda dinleyici katıldı.

AdminAdmin