GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-12-2023 22:37

Türkiye’nin Mavi Vatan’daki yeni kozu: AKYA

Türkiye’nin Mavi Vatan’daki yeni kozu: AKYA

 

Roketsan bünyesinde çalışan Türk mühendisler tarafından geliştirilen elli kilometre menzilli AKYA ağır torpidosu, 7 Aralık’ta deneme amaçlı TCG PREVEZE denizaltısından ateşlendi. Başarılı geçen deneme atışıyla hedef gemi on ikiden vurularak ikiye ayrıldı.

Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen harp atışında AKYA ağır torpidosunun hedefi tam isabetle vurması büyük bir heyecanla takip edildi.

 

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ve askerî personel, Deniz Kuvvetlerimize büyük bir güç kazandıran AKYA ağır torpidosunun atışını TCG GÖKOVA’nın Komuta Merkezinden takip etti.

Son hazırlıkların tamamlanmasının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun “Bismillah Ateş Serbest!” komutuyla ateşlenen AKYA ağır torpidosu, 12.000 yardalık bir mesafeden hedef gemiyi tam isabetle vurarak batırdı. AKYA’nın hedefi başarıyla vurduğu anlar da ise TCG GÖKOVA’nın Komuta Merkezinde büyük bir sevinç yaşandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci başarıyla gerçekleşen atış sonrası duygu ve düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

“Deniz Kuvvetleri için önemli bir gün”

“Bugün Türk Deniz Kuvvetleri için çok önemli bir gün. Yerli ve millî torpidomuz AKYA’nın çok başarılı bir atışını icra ettik ve AKYA torpidosunu Türk Deniz Kuvvetleri envanterine aldık. Bildiğiniz gibi kısa bir süre önce millî ve yerli güdüm mermimiz ATMACA’yı envanterimize almıştık. Kısa süre sonra gemilerimizden hava hedeflerine karşı kullanacağımız HİSAR deniz millî ve yerli güdümlü mermimizi hizmete alacağız. Aynı şekilde millî ve yerli mayınımız MALAMAN’ı kısa bir süre sonra envanterimize alacağız. Yerli ve millî atış kontrol sistemlerimizi kullanan gemilerimiz, yerli ve millî güdüm mermileri ile yerli ve millî torpidoları kullanmaktadır. Hayırlı ve uğurlu olsun.”

“Mavi vatanda çok caydırıcı bir güç olacak”

“Savunma sanayimiz açısından çok anlamlı bir günü hep beraber yaşadık. Bugün yüksek teknoloji içeren bir mühimmatı, başarılı bir atışla Deniz Kuvvetlerimize kazandırmış olduk. Millî Savunma Bakanlığımız, Kuvvet Komutanlığımız, Savunma Sanayii Başkanlığımız ve tüm şirketlerle beraber koordinasyonlu çalışmaların sonuçlarını görmüş olduk. Bugün atışını yapmış olduğumuz ağır torpido özellikle denizaltı harbi için çok çok önemli, vazgeçilmez bir unsur. Hem zor tespit edilmesi ve hem de çok ciddi bir tahrip gücüne sahip olması sebebiyle yerli ve millî olması çok elzemdi. Bunu yapabilen dünyada 5-6 ülke var. Biz de bunlardan bir tanesi olduk. Allah’a çok şükür bugün başarılı atış sonucunda bunu envantere kazandırmış olduk. Bu Mavi Vatanımızın korunmasında, bölgedeki haklarımızın korunmasında Deniz Kuvvetlerimiz için çok caydırıcı bir güç olacak. Ben başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Millî Savunma Bakanlığımıza, Deniz Kuvvetlerimize ve bu projede emeği geçen tüm şirketlerimize, tabii ki Roketsan ve Savunma Sanayii Başkanlığı personeline teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun.”

“Mavi vatandaki çelik kılıç”

“Gerçekten Türk Silahlı Kuvvetleri için, Deniz Kuvvetleri için özellikle savunma sanayimiz için çok tarihî bir gün. Envantere giren yerli ve millî ATMACA gemisavar füzemizden AKYA torpidomuzun da Deniz Kuvvetlerimizin envanterinde olması gerçekten Türkiye’nin Mavi Vatan’daki çelik kılıcının ne kadar keskin olduğunu gösteriyor. Bunu millî kabiliyetlerle gerçekleştirmiş olmanın haklı gururunu da burada hepimiz beraber yaşadık.”

 

AdminAdmin