FETHİYE
Giriş Tarihi : 18-09-2023 14:10

“SÜSLÜ KADINLAR” FARKINDALIK İÇİN PEDAL ÇEVİRDİ

“SÜSLÜ KADINLAR” FARKINDALIK İÇİN PEDAL ÇEVİRDİ

“SÜSLÜ KADINLAR”  FARKINDALIK İÇİN PEDAL ÇEVİRDİ

Fethiye de ”Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” kapsamında düzenlenen “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” etkinliğine kadınlar süsledikleri bisikletlerle katıldı, çevredeki vatandaşlarda yoğun ilgi gösterdi.
Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür merkezi önünde bir araya gelen kadınlar bisikletlerini süsleyip, bisikletlerine “Süslüyüz, özgürüz, bisikletliyiz, hayallerine sür, annelerde bisiklete biner, bisiklet en iyi psikolog’tur, bisiklet medeniyettir” yazılı afişler astılar. Kadınlar bisikletlerini balonlarla ve Çiçeklerle süsleyip Fethiye İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Ekipleri öncülüğünde pedal çevirdiler. Yaklaşık 100 kadının katıldığı etkinlikte, çevredeki vatandaşlarda bu anı cep telefonları ile görüntüledi. Kültür merkezi önünde başlayan  yaklaşık 5 kilometre süren etkinlikte, kadınlar Dispanser Caddesi, Cahit Gündüz Caddesi ve sahil bandını geçip, Şehit Fethi Bey Parkı yanından dönerek tekrar Belediye Kültür Merkezi önüne geldiler. Gün batımında Fethiye Körfezi kıyısında gerçekleşen süslü kadınlar bisiklet turu etkinliğinde vatandaşlar, bisiklet süren kadınları bol bol alkışladılar. Organizasyon Sorumlusu Selcan Gönülateş etkinliği bağımsız gönüllü kadınlar tarafından birçok şehirde ve ülkede eş zamanlı olarak düzenlediklerini belirtti. 

 


“GÜVENLİ BİSİKLET ALTYAPI TALEBİMİZ VAR “


Gönül Ateş ”Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir’de başlamıştır. 11 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik önce Türkiye’de daha sonra dünyada diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekmiştir. Turumuz bu yıl birçok şehirde ve ülkede eş zamanlı olarak yine bağımsız gönüllü kadınlar tarafından yapılıyor, gururluyuz. “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” kapsamında bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmek için düzenlenmektedir. Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Biz binlerce kadın; pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek istiyoruz, çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz. “dedi.

 


“İKLİM KRİZİ DİYORUZ”


Gönülateş, “Geçmişte “İklim değişikliği” diyorduk, şimdi artık “İklim Krizi” diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık yaşıyoruz. Her bireyin bu konuda yapabileceği bir şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz. “.Bir kişinin karbondioksit salımı, otomobil ile gidilecek yol bisikletle gidildiğinde 15 kat azalıyor. “Biz “İklim Krizi”ne karşı toplumun tüm paydaşlarının, kamu bileşenlerinden bireylere kadar, gerekli önlemlerin ve düzenlemelerin derhal hayata geçmesini istiyoruz. Pandemi sürecinde evlere kapandık ve bunaldık. Dışarıya çıktığımızda nefes alacak yeşil bir alan aradık. Motorlu taşıtlar yollarda olmadığında gürültü kirliliğinin azaldığını, havanın nasıl temiz olduğunu gördük. Bunların insanın temel ihtiyaçları olduğunu anladık. Toplu taşıma araçlarına binmek istemedik. Hem spor yapabileceğimiz hem de açık havada olabileceğimiz bir ulaşım aracımız vardı. Bisiklet. Şehirlerin insan odaklı yaşanabilir, bisiklet dostu ve sağlıklı şehirler olarak yeniden tasarlanmasını istiyoruz. Kamu alanlarının, özellikle kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin rahatlıkla erişebildiği, faydalanabildiği alanlar olarak kullanımına sunulmasını istiyoruz. Yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri almak istiyoruz. Her an bir trafik kazasına kurban gitmekten korkuyoruz. Son yıllarda Türkiye’de trafik kazalarında kaybettiğimiz canlar artıyor ve biz çok üzgünüz…


Ailelerine sevenlerine sabır diliyoruz. Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletli ölümlerinin durmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını ve trafikte bisiklet farkındalığının tüm toplumda oluşması için kamudan yerel yönetimlere, özel sektörden sivil toplum kuruluşlarına, tüm paydaşların işbirliğini ve desteğini görmek istiyoruz. Sağlıklı bir toplum ve yaşanabilir bir gelecek için,  özellikle büyük şehirlerimizde pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘otomobilsiz pazar’ ilan edilmesini istiyoruz. Fethiye’de geçtiğimiz günlerde 2 bisiklet sürücümüzü trafik kazasında kaybettik . Ailelerine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.” diye konuştu.

AdminAdmin