MUĞLA
Giriş Tarihi : 12-05-2023 01:17

“Orman yangınlarıyla mücadele iş başı eğitimleri” tatbikat ile sona erdi

Orman yangını sezonuna hazırlık amacıyla Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Nisan ayında başlayan “Orman yangınlarıyla mücadele iş başı eğitimleri” Marmaris’te düzenlenen tatbikat ile sona erdi.

“Orman yangınlarıyla mücadele iş başı eğitimleri” tatbikat ile sona erdi

Asparan mevkisinde gerçekleştirilen program, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine ve gönüllülere, teknik ve uygulamalı verilen iş başı eğitimiyle başladı.

Yangın esnasında kullanılan ekipmanların tanıtımının yapıldığı eğitimde, yangından sorumlu Bölge Müdür Yardımcısı Özgür Cılız, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Fedai Erdemli ile uzman eğitmenler Mehmet Oruç ve Hasan Altunbağ tarafından ekipmanların kullanımı ile yangın esnasında nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatıldı.

Ardından bir helikopter, 13 arazöz, 5 ilk müdahale aracı, 20 gönüllü ve 200 yangın söndürme işçisinin katılımıyla tatbikat gerçekleştirildi.

Senaryo gereği Asparan’da iki farklı noktada yangın çıktı. İlk yangın işçilerinin müdahalesi ile söndürülürken, ikinci yangın ise helikopter desteği ile söndürüldü.

Programa katılan Bölge Müdürü Salim Karabulut, eğitim çalışmalarını ve tatbikatı yerinde takip etti.

Karabulut, iş başı eğitimleri, yangın öncesi kara ve hava gücü ile geçen yıllarda yanan alanların son durumu hakkında bilgiler aktardı.

2023 yılı iş başı eğitimlerinin 11 tanesinin diğer işletme müdürlüklerinde tamamlandığını belirten Karabulut, sonuncusunun da Marmaris Orman İşletme Müdürlüğünde yapıldığını belirtti.

Karabulut, 2021 ve 2022 yılında yaşanan büyük orman yangınlarından zarar gören ormanların tamamına yakınının boşaltıldığını ve ağaçlandırma çalışmalarının da tamamlandığını aktardı.

2023’te önceki yıllarda yaşanan acıların yaşamaması için gerekli tüm tedbirlerin alındığını ifade eden Karabulut, “Eğitimlerimiz tamamlandı. 2023 yılının yöre ormancılığımıza, bölge müdürlüğümüze ve ülke ormancılığımıza yangınsız bir yıl olmasını diliyorum. Kazasız belasız, can kayıplarının olmadığı bir yıl diliyorum.” dedi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında 2023’te karadan insan gücü olarak 1077 yangın söndürme işçisi, 232 orman muhafaza memuru, 232 teknik elemanın, makine gücü olarak da 133 ilk müdahale aracı, 134 arazöz-su tankeri, 14 dozer ve 14 grayderin görev yapacağı öğrenildi.

Hava gücü olarak ise 12 yangın söndürme helikopteri, bir idari helikopter, 3 amfibik, 2 antonov, 2 air tractor yangın söndürme uçağı ve bir İHA’nın görev alacağı belirtildi.

AdminAdmin