BODRUM
Giriş Tarihi : 01-03-2024 15:01   Güncelleme : 01-03-2024 15:49

MEHMET TOSUN: “DENİZ BİZİM TEK SERMAYEMİZ…”

MEHMET TOSUN: “DENİZ BİZİM TEK SERMAYEMİZ…”


“BODRUM, AÇIK DENİZDE DÜMENİ KIRILMIŞ GEMİ GİBİ”
“MAVİ BAYRAKLARIMIZI TEK TEK KAYBEDİYORUZ!”
Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun Habertürk TV’de Esra Toptaş’ın canlı yayın konuğu oldu. Bodrum’un giderek kronik hale gelen susuzluk, trafik, konut ve arıtma gibi sorunlarına yönelik projelerini anlatan Mehmet Tosun, 21’inci yüzyılın Bodrum’da hala denize deşarj yapıldığını ve tek sermayesi deniz olan Bodrum’un hızla kan kaybettiğini söyledi. Tosun, “Açık denizde dümeni kırılmış gemi gibiyiz” dedi. 
Cumhur İttifakı Ak Parti Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, Habertürk’te yayınlanan Yerel Seçim 2024 programının konuğu oldu. Esra Toptaş’ın sorularını yanıtlayan Tosun, Bodrum’da yaz kış devam eden ve özellikle turizm sezonunda zirveye çıkan susuzluk,  trafik ve arıtma başta olmak üzere tüm kronik sorunlar için çözümlerini Habertürk ekranlarından Türkiye ile paylaştı. Mehmet Tosun, “Bizler sıradan belediye başkanı olmayacağız. Bodrum'daki yerel hizmetleri yürütürken hem merkezi hükümet hem de büyükşehir belediyesi arasında koordinasyon görevi üstlenerek her konuda çözümün parçası olacağız.” dedi.
BODRUM TURİZMCİLERİ OTELLERİNE TANKERLE SU TAŞIYOR!
Bodrum’un yaz sezonunda beş yıldızlı otellerin suyu tankerlerle taşıdığını anlatan Mehmet Tosun, göreve geldikleri takdirde Bodrum için ek su kaynakları tahsis ederek, gerekirse denizden arıtma yapmak suretiyle konuyu çözeceklerini anlattı. ÇED süreci nedeniyle durdurulan Bodrum Barajı’nın da kısa süre içinde devreye alınması gerektiğini söyleyen Tosun, “Yeraltı sularını kullanmamamız gerekiyor. En iyi tedarik, yağmur suyu. Belediyeler yapı ruhsatı verirken yağmur suyu toplama sistemini sormak zorunda. Atık suyu arıtarak geri kazanımını sağlamamız şart. Biz bunu 2007 yılında Konacık Mahallesi’nde yaptık ve gündemimizden çıkardık. Bodrum’un tüm mahallelerinde de yapacağız.” şeklinde konuştu. 
BELEDİYENİN YETKİSİNDE OLSUN YA DA OLMASIN SORUNU ÇÖZECEĞİZ.
Bodrum’da ileri biyolojik arıtma tesisi olduğunu fakat geri dönüşüm hattı olmadığını söyleyen Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, “Düşünebiliyor musunuz, 21’inci yüzyılın Bodrum’unda, turizm cennetinde biz denize deşarj yapıyoruz. Fecaat bir durum! Deniz bizim tek sermayemiz. Bugün Bodrum’un pek çok sahilinde insanlar denize giremiyor. Bizim Mavi Yolculuğumuz var, koylarımız var. Biz mavi bayraklarımızı kaybediyoruz.” diye konuştu. 
Bodrum’un pek çok yerinde vatandaşların atık suyu bahçede bir çukur açarak bertaraf etmeye çalıştığını söyleyen Tosun, “Buradan net bir şekilde ifade ediyorum, biz seçildiğimiz takdirde belediyenin yetkisinde olsun ya da olmasın tüm bu sorunlarla yüzleşerek, Bodrum’un kronikleşen problemlerini tek tek çözeceğiz ve çözümün bir parçası olacağız” dedi.
BODRUM’U ACİLEN SEZONA HAZIRLAYACAĞIZ
Göreve seçildiği takdirde kutlama ya da tebrikleri kabul etmeyeceğini ve 1 Nisan'dan itibaren Bodrum’u turizm sezonu için hazırlamaya başlayacaklarını söyleyen Mehmet Tosun, “Bodrum şu anda turizme hazır değil! Çimlerimiz biçilmemiş, yollarımız bozuk, ağaçlarımız budanmamış, aydınlatma yok, kaldırımlarımız düzenli değil, yollar çukurdan geçilmiyor. Seçim koşturmacası devam ederken bunları ihmal ediyoruz. Bodrum bu şartlarda yaşayamaz, bizim insanlarımız buna layık değil.” ifadelerini kullandı.
TRAFİK MESELESİNİ İKİ YIL İÇİNDE CİDDİ ANLAMDA ÇÖZMÜŞ OLACAĞIZ
Kentin, yaz sezonunda eziyete dönen trafiği ile ilgili çözümlerini de anlatan Mehmet Tosun, kendisinin Trafik Planlama Uzmanı olduğunu hatırlatarak Bodrum için üç ayrı proje hazırladıklarını kaydetti. Tosun, yüksek sezonda 1.5 milyon turist ağırlayan Bodrum’un tüm trafik sirkülasyonunun,  Torba’dan Turgutreis’e uzanan D-300 Karayolundan çözülmeye çalışıldığını belirterek şöyle devam etti:
“D-300 karayolu aynı zamanda benim yüksek lisans tez konumdu. Bu yol artık yükü kaldırmıyor. Karayolları ile görüştük. Öncelikle Torba’dan Gümüşlük sapağına kadar giden tünelli bir çevre yolu yatırımını 2024 yatırım  programına aldırdık. Bu arada D-300 karayolunun üzerindeki kavşakları, giriş çıkışları, yan yolları ve refüj düzenlemelerini derhal çözeceğiz. Fakat bu yeterli değil. Torba'dan başlayıp Yalıkavak istikametine giden ve Büyükşehir'in sorumluluğunda olan bir diğer yolumuz var. Göreve geldikten sonra onunla ilgili projeyi hazırlayacağız. Orayı da bölünmüş yol olarak planlayıp, aydınlatması, sinyalizasyonu ile tamamlayıp hizmete sunacağız.”
Mehmet Tosun, “Bunların da ötesinde yapılması gerekenler var. Bodrum'da şu anda yeni imar yolları açmıyoruz. Yazın artan araç trafiği, kamyon trafiği, atık suyun tankerlerle arıtma tesisine taşındığı başka bir yer var mı Allah aşkına? Turizmcilerimiz, bir saat uçuş mesafesindeki havalimanına turist getiriyorlar. 2.5 saatte o turisti otellerine getiremiyorlar. Böyle bir turizm yapılabilir mi? Böyle bir kayıp turizm açısından tolere edilebilir mi? Biz trafik meselesini iki yıl içerisinde büyük oranda çözüme kavuşturacağız. Tünelin yapımı elbette iki yılda bitmez. Fakat bu sezon planlı bir çalışma yaparak, önümüzdeki sene yaz aylarında Bodrum’un trafik sorununu ciddi anlamda çözmüş olacağız.” dedi.
Bodrum'un güncel bir envanterinin hala çıkarılamadığını hatırlatan Mehmet Tosun, Bakanlıklar, Büyükşehir Belediyesi, Bodrum'daki meslek odaları işbirliğinde, yeni imar alanları açmadan bütüncül bir planlama yapacaklarını söyledi. Bu verilerin Turizm Master Planı’nın çıkarılmasını sağlayacağını anlatan Tosun, “Şu anda neyi nerede yapacağınızı bilemediğiniz bir Bodrum var. Açık  denizde dümeni kırılmış gemi gibiyiz” diye konuştu.
TOSUN’DAN BELEDİYE PERSONELİNE BAYRAM İKRAMİYESİ SÖZÜ
Öte yandan Bodrum Belediyesi’ne duyulan güvenin yüzde 15’lere kadar düştüğünü de söyleyen Mehmet Tosun, kurumsal kapasitesini kullanamayan belediyenin, yereldeki kaynakları yatırıma ve hizmete dönüştüremediğini belirtti. Tosun, “Başkandan personele, meclis üyesinden kurum yöneticilerine kadar çalışan, üreten, kendi içinde barışık, liyakat eksiklerinin tamamlandığı, halkla iç içe, halka hizmet eden bir belediyeyi Bodrum halkı ile buluşturacağız.”dedi. Belediye personelinin baş tacı olduğunu kaydeden Tosun, “Personelimize söz veriyorum. Mehmet Tosun olarak! Onlar bizim başımızın tacı. Biz Bodrum’a birlikte hizmet edeceğiz. Ücret dengesizliği, özlük haklarında eksiklik varsa, hepsini gidereceğiz. Birinci değil ama ikinci bayramda personelimize bir maaş ikramiye vereceğiz.” diye konuştu. Tosun, kirada oturan personele de yıllık bir maaş tutarında kira yardımı yapacaklarını müjdeledi. 
Ankara’daki Cumhur İttifakı’nı geniş tabanlı bir Bodrum İttifakı’na dönüştürdüklerini anlatan Mehmet Tosun, “Heyecanımız, motivasyonumuz yerinde. Vatandaşlarımızın bize ilgisi ve alakası çok yüksek. Bunun 31 Mart’ta sandığa yansıyacağını düşünüyorum.” diyerek, Bodrumluların bu kez “kent” için oy vereceğine yürekten inandığını söyledi. 
 

AdminAdmin