MUĞLA
Giriş Tarihi : 31-03-2023 21:51

ÖZBEKİSTAN YATIRIM FIRSATLARI ANLATILDI

ÖZBEKİSTAN YATIRIM FIRSATLARI ANLATILDI

Ö

 

Özbekistan Büyükelçiliği heyeti MUTSO’yu ziyaret ederek, MUTSO üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıda Özbekistan’daki ağırlıklı ekonomik sektörler, yatırım olanakları ve ihracat şartları hakkında bilgi verildi.

 

Özbekistan Ticaret ve Ekonomi Müsteşarı Maşrab Mamirov, Ticaret ve Ekonomi Uzmanı Nadir Khasanov ve Başkatip Hurşit Rahmanov, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nı ziyaret etti. 31 Mart Cuma günü gerçekleştirilen ziyarette MUTSO üyeleri ile bir araya gelen Özbekistan Büyükelçiliği heyeti, Özbekistan’daki yatırım olanakları ve iki ülke arasındaki olası ticari işbirlikleri hakkında bilgi verdi.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, “Türkiye ile Özbekistan arasındaki ticari işbirliği günden güne artarak büyüyor. En iyi ticaret tanıdıklarla yapılan ticarettir. İki ülke arasındaki ticaretin artması için hiçbir engel yok. Hem ilimiz hem bölgemiz hem de ülkemiz adına çok faydalı olacağına inanıyorum.” dedi.

 

Başkan Karakuş’un ardından konuşan Özbekistan Ticaret ve Ekonomi Müsteşarı Maşrab Mamirov, şunları kaydetti: “Burada olmaktan çok memnunuz. Türkiye ile ortak dil ve dini paylaşıyoruz. Bu ziyaretler ile ticari işbirliklerimizin artmasına vesile olacağımıza inanıyoruz.” dedi

 

Konuşmaların ardından Özbekistan Ticaret ve Ekonomi Müsteşarı Maşrab Mamirov ve MUTSO AB, Dış Ticaret, Proje ve Raporlama Birimi Proje Uzmanı Burcu Öztürk sunumlar yaparak iki bölgenin ticari potansiyeli, ekonomiye yön veren sektörleri, ihracat şartları, yatırım olanakları ve olası işbirlikleri hakkında bilgi verdiler.

 

Sunumunda Özbekistan’daki zengin doğal kaynaklar hakkında bilgi veren Müsteşar Mamirov, altın, doğal gaz, bakır, uranyum, gümüş, kömür rezervlerine sahip olduklarına, ayrıca Özbekistan’da enerji maliyetinin oldukça ucuz olduğuna dikkat çekti. Özbekistan’da dönüşüm reformu uygulandığını ifade eden Müsteşar Mamirov, “Devletin varlıkları dönüştürülerek ihaleye çıkılıyor ve özel yatırımcılara satılıyor. Bu yatırımcılar için bir fırsat. Ayrıca 22 adet organize sanayi bölgesinde, yatırım miktarına göre, 10 yıla kadar vergilerden muafiyet imkanı sunuluyor. Özbekistan, merkezi konumu, kaynakları, gelişen pazarı, insan sermayesi, reformları, düşük rekabet ve vergi muafiyeti ile yüksek getiri imkanı imkanıyla Türk yatırımcıları bekliyor.” ifadelerine yer verdi.

 

Sunumların ardından, Özbekistan Büyükelçilik yetkilileri, MUTSO üyelerinin, sektörlerine yönelik ticari işbirlikleri hakkında sorularını yanıtladılar.

 

MUTSO’da gerçekleştirilen toplantının ardından, farklı sektörlerde üretim yapan firmalara ziyaret gerçekleştirmek isteyen Özbekistan Heyeti, MUTSO önderliğinde Muğla Petek, Muğla Tekstil ve Demircioğlu Mermer firmalarını ziyaret ettiler. Burada sektörlere yönelik bilgi alan heyet, firmaların üretim kalemleri, kapasiteleri ve pazarları hakkında detaylı bilgi alarak, Özbekistan ile olası ticari işbirlikleri hakkında bilgi verdiler.

AdminAdmin