FETHİYE
Giriş Tarihi : 04-09-2023 13:35

TERSANELERDE SORMA VER PARASININ METRESİ 6 BİN LİRA OLDU

TERSANELERDE SORMA VER PARASININ METRESİ 6 BİN LİRA OLDU

TERSANELERDE SORMA VER PARASININ METRESİ 6 BİN LİRA OLDU

Geçici ruhsatla çalışan tersanelerde yapılan teknelerden alınan survey gönderme ücretinin metresi 2 bin liradan 6 bin liraya çıkarıldı. Uygulama ve zamlı tarife başta tersaneciler ve yat yaptıran işadamlarınca tepkiyle karşılandı: “Hem taşınmamız için yer göstermiyorlar hem de geçici ruhsatla çalıştığımız için ücret ödetiyorlar. Burada bu işi yapmayın demeye getiriliyor” diyorlar.

 

TERSANELERİN ÇİLESİ BİTMİYOR


Karagözler Mahallesi’nde tersanelerin bulunduğu alan turizm tesis alanına döndürüldüğü için tersanelere çalışma ruhsatı verilmiyor. Fethiye Yat Çekek Yeri ve Tersane’nin Karaot’a taşınması konusu yılan hikayesini de geçti. 1999 yılından beri çalışması devam eden proje, 15-16 yıldır tüm izinlerin alınmasına rağmen taşınamadı. Ne belediye ne de iktidar milletvekilleri çözüm üretemedi. Ruhsat verilip yatırım yapmalarına izin verilmeyen tersaneler, iktidarın uygulamasıyla geçici ruhsat ile çalışıyor. İktidar tarafından 3-4 yıl önce başlatılan uygulamayla geçici ruhsatla çalışan tersanelerden survey gönderme parası adı altında ücret alınmaya başlandı. Bu ücret belirlenen birim fiyatın tekne boyuyla çarpılmasıyla belirleniyor. Birim fiyat 2 bin liradan 6 bin liraya çıkarıldı. Örnek olarak 30 metrelik bir tekne yapıldığında 6.000x30=180 bin lira survey gönderme ücreti alınıyor. Bu prosedürün teknenin tamamlanmasına kadar en az 2 kez olmak üzere ortalama 3 kez tekrarlandığı (duruma göre 4 ya da 5’e çıktığı da olabiliyor) düşünüldüğünde en az 360 ile 540 bin lira arasında ücret ödeniyor. Tersaneciler ve tekne yaptıran işadamları uygulamaya tepkili.


Meslek odalarından şu ana kadar bir tepki ve hareket gelmedi. Bu duruma sessiz kalınması, denizcilerin sorunlarıyla baş başa bırakılmaya devam ediliyor yorumlarına neden oluyor. 

 

BU ÜCRETİN ALINMASI HAKSIZLIK OLARAK GÖRÜLÜYOR 


Tersanelerin taşınmasıyla ilgili kurularak yetkilendirilen kooperatif yeterli çalışmayı gösteremedi. Tüm izinler alınmasına karşı, tersane ve çekek yerleri 15-16 yıldır Karaot’a taşınamadı. Hükümetin 3 yıl önce geçici ruhsatla çalışan işletmelerde yapılan teknelere survey gönderme bedeli adı altında ücret alınması uygulaması yanlış ve adaletsizdir. Hükümet, tersanelerin taşınmasını sağlamıyor ancak taşınamayıp geçici ruhsatla çalıştıkları için fazladan para ödemek zorunda bırakıyor. Uygulamalarla neredeyse denizcilere üretim yapmayın deniyor. Uygulama ve alınan ücretin yüksekliği tersaneciler ve tekne yaptıran işadamlarınca tepkiyle karşılanıyor.

 

TERSANECİLER DE İŞADAMLARI DA TEPKİLİ


Tersaneciler tepkili: “Kooperatif yöneticilerinin tersanelerin taşınmasıyla ilgili olarak çaba gösterdiklerine inanmıyoruz. Uğraşmış olsalar 23 yılda taşınırdı. Taşınamadığımız için geçici ruhsatla çalışmak zorundayız. Yeni bir uygulamayla geçici ruhsatla çalıştığımız için 3-4 senedir survey gönderme ücreti adı altında para ödüyoruz. Yaptığımız tekne tamamlanıp ruhsat alıncaya kadar en az 2-3 kez ölçüm yapıldığı düşünüldüğünde, Liman Başkanlığına ciddi miktarda para ödemek zorunda kalıyoruz. Bizden istenen parayı veriyoruz sonra da kendi başımızın çaresine bakıyoruz. 


Bu sıkıntılar bize yer gösterilmediği için yaşanıyor. Yer göstermiyorlar ancak bunun sorumlusu bizmişiz gibi geçici ruhsatla iş yapıyorsunuz diye para alıyorlar.  Yıllardan beri geçici ruhsatlarımızın zamanı uzatılarak iş yapıyoruz. Bize ya yer gösterip taşısınlar ya da ruhsat versinler yatırım yapalım. Deniz turizmini destekleyen en önemli sektör tersanelerdir. Ciddi sayıda işçi istihdam ediliyor. Sanayideki işletmeleri destekliyor. Fethiyelilerin dışında dışarıdan gelip tekne yaptıran insanlar, buraya ciddi miktarda para bırakıyorlar. Tersaneler olmasa ciddi sayıda tekne dışarıda yaptırılmak zorunda kalınacak, Fethiye’nin artı değeri dışarıya kaçmış olacak. Bunlar görülmeyenler”.

AdminAdmin