GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-12-2023 21:24

SEYDİKEMER’DE ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNE BÜYÜK DESTEK

SEYDİKEMER’DE ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNE BÜYÜK DESTEK

 

SEYDİKEMER’DE ZEYTİNCİLİK GELİŞTİRİLECEK

 

Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli, Seydikemer’de zeytinciliğin geliştirilmesi ve ağaç verimliliğinin arttırılması amacıyla başlatılan projenin işbirliği sözleşmesini imzaladı.

 

 ‘Zeytin Üretiminde Değişken Ekonomik ve İklimsel Koşullara Uyumlu Üretim Modelinin Oluşturulması’ projesi Seydikemer’de başlatıldı. Merkezi İzmir’de bulunan Zeytin Araştırma Enstitüsü, Seydikemer Belediyesi, Milas Belediyesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) tarafından ortaklaşa başlatılan proje Seydikemer ve Milas’ta yürütülecek. 4 yıl sürecek projenin işbirliği sözleşmesini FTSO Toplantı Salonunda; Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Önder Eralp ve Andaç Çavdar birlikte imza attı. 

 

MODEL ZEYTİN BAHÇELERİ OLUŞTURULACAK

Proje kapsamında bölgemizde yer alan zeytin ağaçlarının küresel iklim değişikliğinin etkisi, yanlış çeşit seçimi ve hatalı uygulamalar nedeniyle düşük kalan verimliliği arttırılacak. Seydikemer’de seçilen örnek bahçelerde 4 yıl boyunca çeşit seçimi, budama, sulama ve toprak analizleri sonucu ortaya çıkacak eksiklere göre gübreleme uygulamaları yapılacak. En verimli sonuçların elde edildiği uygulamalar sonucu model zeytin bahçeleri oluşturulacak. Elde edilen sonuçlar, tutulan raporlar ve verimlilikteki artış oranları Seydikemer ve Fethiye’de çiftçilerimiz ile paylaşılarak bölgemizde zeytinciliğin geliştirilmesi ve ağaç verimliliğinin arttırılması amacıyla kullanılacak. 

 

BAŞKAN ÇIRALI: “ÇOK BÜYÜK BİR POTANSİYELİ KULLANAMIYORUZ”

 

Seydikemer ve Fethiye’yi zeytin üretiminde söz sahibi bölge haline getirmek için önemli bir projeye imza attıklarını vurgulayan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, işbirliği ve katkılarından dolayı Seydikemer Belediye Başkanı Önder Akdenizli ile Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’ne teşekkür etti. Zeytin ağacı sayısının çok fazla olmasına karşın, düşük verimlilik nedeniyle Seydikemer ve Fethiye’nin çok büyük bir potansiyeli kullanamadığını anlatan Başkan Çıralı; “Ben projenin hem Seydikemer ve Fethiye’ye hem de Milas’a hayırlı olmasını diliyor. Tüm ortaklarımıza tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.

 

BAŞKAN AKDENİZLİ: “BİLİMSEL ÇALIŞMANIN SONUÇLARI SEYDİKEMER İÇİN ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

 

Projeye ortak olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli; “Odamız ve enstitümüzle böyle bir projeye girişmekten büyük memnuniyet duyduk. Ben de bir Ziraat Mühendisiyim. Zeytin konusunda ortaya çıkacak bilimsel çalışmanın sonuçları Seydikemer için çok büyük önem arz ediyor. Enstitümüzden öncelikli talebim Seydikemer’e en uygun zeytin çeşidinin bilimsel çalışma ile ortaya konulmasıdır. Yapılacak çalışmanın farklı yükseklik ve Eşen Çayı’ndan kaynaklanan nem seviyelerine göre yapılması ayrıca talep ettim. Sonuçların bölgemiz zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretimi açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum. Tüm ortaklarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

AdminAdmin