SİYASET
Giriş Tarihi : 13-12-2023 15:03

VEKİL MUAMMER AVCI TBMM’DE 2024 YILI BÜTÇE KANUN TEKLİFİ ÜZERİNE KONUŞTU

VEKİL MUAMMER AVCI TBMM’DE 2024 YILI BÜTÇE KANUN TEKLİFİ ÜZERİNE KONUŞTU

2024 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu teklifi görüşmeleri TBMM’de devam ediyor. AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, 2024 yılı Bütçe Kanunu Teklifi üzerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu hakkında AK Parti grubu adına konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasında “ Bugün; Zonguldak’ta denizin 174 km açığında keşfedilerek Filyos Doğalgaz İşleme Tesisinde işlenip milletimizin kullanımına sunulan yerli ve milli doğalgazımızdan, terörden temizlenen Gabar’da bulunan petrole, Akkuyu Nükleer Güç Santralinden, devasa enerji yatırımlarına kadar, enerjide dışa bağımlılığı bitirmek için büyük bir atılım gerçekleştirilmektedir “ diyen Avcı, “ Türkiye Yüzyılı’nın aynı zamanda enerjinin de yüzyılı “ olacağını ifade ederken 2024 yılı merkezi yönetim bütçe kanun teklifinin hayırlı olması temennilerde bulundu. 

 Vekil Avcı’nın konuşmasının tamamı şöyle; 

Dünya genelindeki nüfus artışı, sanayileşme, teknolojik gelişmeler ve üretim gücündeki ilerlemeler enerji ve ham madde talebini artırmaktadır. Enerji ve tabii kaynaklar, toplum refahına ve ülkelerin kalkınmasına doğrudan etki eden kritik unsurlardır. Ülkemiz, gelişen ekonomisiyle enerji talebi sıralamasında önde gelen ülkeler konumda yer almaktadır. Üretici ve tüketici bölgelerin dengesinin gözetildiği bir perspektifte, ülkemizin jeopolitik ve jeostratejik konumu, enerji sektöründeki önemimizi artırmaktadır.

Bu hızlı değişim sürecini takip etmek, Bakanlığımızın ve ülkemizin geleceği açısından hayati öneme sahiptir. Stratejik kararlar almak, sürdürülebilir enerji politikalarını güçlendirmek ve uluslararası işbirliğini artırmak, karşılaşabileceğimiz zorlukları aşmamıza katkı sağlayacaktır.
 
Enerji, maden, iyonlaştırıcı radyasyon, parçacık hızlandırıcıları ve nükleer teknoloji alanında ülkeye ve insanlığa hizmet etmek, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak ve sürekli kılmak, inovasyon ihtiyacını karşılamak, yeni ürünlerin üretimini ve var olanların geliştirilmesini sağlamak, araştırmacılara bilimsel ortam temin etmek, kamu ve özel hukuk kişileri ile iş birliği yaparak bilimsel araştırmalar yapmak,
bu araştırmaları koordine etmek, teşvik etmek, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katkı sağlamak, bilimsel, teknik ve idari çalışmaları yapmak, iş birlikleri kurmak ve koordine etmek amacıyla Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu kurulmuştur.
 
TENMAK bünyesinde kurulmuş olan; Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü, Bor Araştırma Enstitüsü, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü, Enerji Araştırma Enstitüsü ve Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü ‘nün faaliyete geçmesi ile birlikte ülkemizin Ar-Ge ihtiyaçlarının karşılanması ve bu alanda yerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

TENMAK, bünyesinde bulunan enstitülerde yürütülen Ar-Ge faaliyetleri dışında, ülkemizin ihtiyaç duyduğu konularda teknoloji yol haritaları hazırlayarak, belirlenen hedeflere ulaşmak üzere çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda “Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası” bu yılbaşında Bakanlığımız tarafından yayımlanmıştır.
Ayrıca hidrojen üretimi ve kullanımına yönelik ülkemizin ilk “hidrojen vadisi” projesi Bandırma bölgesinde TENMAK’ın da yer aldığı konsorsiyumla başlatılmıştır.
TENMAK “Teknoloji ve Ürün Geliştirme Projeleri Destek Programı” ve “Araştırma Geliştirme Projeleri Destek Programı”nı hayata geçirerek bu yıl içerisinde yayınlamış olduğu “hidrojen teknolojileri”, “karbon yakalama ve depolama teknolojileri”, “enerjide dijitalleşme”, “nükleer güç reaktörleri” ve “füzyon teknolojileri” başlıklı çağrılarıyla ülkemizin bu konulardaki Ar-Ge ve inovasyon ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılan, proje başvurularını değerlendirerek katma değeri yüksek olan projeleri destekleyecektir.
TENMAK önümüzdeki dönemde “kritik mineraller”, “temiz kömür teknolojileri”, “rüzgâr ve güneş enerjisi” gibi konularda da benzer desteklerle ülkemizin teknoloji ihtiyacını karşılayacak, destekler vermeye devam edecektir

TENMAK’ın 2024 Yılı Yatırım Programı; enstitülerinde yürütülmekte olan nükleer ve hızlandırıcı teknolojilerinin, bor katkılı ürün ve teknolojilerin, nadir toprak elementlerinin elde edilmesi ve bunların kullanıldığı kalıcı mıknatıs gibi teknolojilerin, karbon salınımının azaltılması amacı güden projeler ile enerjinin daha verimli ve etkili kullanılmasına yönelik teknolojilerin geliştirilmesini kapsamaktadır.

TENMAK tarafından başlatılan destek programlarının enerji, nükleer ve maden teknolojilerinde faaliyet gösteren paydaşların Ar-Ge ihtiyacını karşılayarak işbirliklerinin oluşturulmasına ve ülkemizin net sıfır karbon hedeflerine ulaşmasına sağlayacağı katkılar göz önüne alınarak, yapılan çalışmalara yönelik yatırımların Gazi Meclisimiz tarafından desteklenmesi, geleceğimiz açısından elzem öneme sahiptir.
 
Bugün; Zonguldak’ta denizin 174 km açığında keşfedilerek Filyos Doğalgaz İşleme Tesisinde işlenip milletimizin kullanımına sunulan yerli ve milli doğalgazımızdan, terörden temizlenen Gabar’da bulunan petrole, Akkuyu Nükleer Güç Santralinden, devasa enerji yatırımlarına kadar, enerjide dışa bağımlılığı bitirmek için büyük bir atılım gerçekleştirilmektedir.
 
Bu yatırımlar neticesinde, 
Türkiye Yüzyılı’nın aynı zamanda enerjinin de yüzyılı olacağına inancımla, konuşmamı tamamlıyorum. 
Bu vesileyle, 2024 yılı merkezi yönetim bütçe kanununun ülkemize, aziz ve asil milletimize hayırlı olmasını diliyor ve genel kurulu saygıyla selamlıyorum.

AdminAdmin