MUĞLA
Giriş Tarihi : 04-08-2023 00:59

MUSKİ Su Tasarrufu Konusunda Uyardı... Vatandaş, Sular Kesik Daha Ne Yapalım...

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü bu yıl kullanılan içme suyu miktarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 25’lik bir artış olduğunu açıklayarak, baraj doluluk oranlarında da çok ciddi bir düşüş meydana gelirken su tasarrufu konusunda uyarılarda bulunuldu. Uyarıyı duyan vatandaş ise ‘’Sularımız zaten bir var bir yok daha nasıl bir tasarruf yapmamız gerekiyor’’ diyerek serzenişte bulundu.

MUSKİ Su Tasarrufu Konusunda Uyardı...  Vatandaş, Sular Kesik Daha Ne Yapalım...

MUSKİ açıklamasında;

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre Muğla’da kullanılan içme suyu miktarında ciddi bir artış yaşandı. 2022 yılının ilk 7 ayında İl genelinde 8 Milyon 484 Bin 667 m3 su kullanılırken 2023 yılının aynı döneminde bu rakam 10 Milyon 579 bin 650 bin metreküpe yükseldi.

Baraj Doluluk Oranları Son Yılların En Düşük Seviyesinde

Kış aylarında yeterli yağışın alınamaması, yer altı su kaynaklarının azalması ve bilinçsiz su tüketiminin artmasından barajlarda olumsuz etkilendi. Geçtiğimiz yılların bu dönemleri baz alındığında İl genelinde faaliyet gösteren barajlarda gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. Özellikle yüzde 100 doluluk oranının altına düşmeyen Marmaris Atatürk Barajı bugün itibariyle yüzde 70 seviyelerinde seyrediyor. 2020 yılı 1 Temmuz tarihinde yüzde 85 doluluk oranına sahip olan Geyik barajında şu an yüzde 29, yine 2020 yılı 1 Temmuz itibariyle yüzde 40 seviyesinde olan Mumcular barajı ise bugün itibariyle yüzde 27 doluluğa sahip.    

Yapılan Çalışmalarla Kayıp Kaçak Oranı Yüzde 18 Düştü

Muğla Büyükşehir Belediyesi 2014 yılından bu yana içme suyundaki kayıp ve kaçakların önlenmesi adına İl genelinde ciddi altyapı yatırımlarını sürdürüyor. Bu kapsamda 2014 yılından bu yana 1 Milyon 602 bin 101 metre içme suyu hat çalışması yapıldı. Bu çalışmalar ile kayıp ve kaçak su kullanımı yüzde 18 oranında azaltılarak tekrar siteme dâhil edildi ve vatandaşlara sunuldu. Bunun yanı sıra ek su sağlanması amacıyla İçme suyu arıtma tesislerinde revizyon çalışması yapıldı ve arıtma kapasiteleri arttırıldı. Ayrıca yeni su kaynakları bulunarak siteme dahil edildi ve arıtma tesislerinde yeşil alan sulaması yapılabilecek şekilde artıma yapabilen sistemler kuruldu.

Su tasarrufu Hayati Önem Taşıyor

Dünya genelinde etkili olan iklim krizi nedeniyle su kaynaklarındaki azalmanın ülkemizde de baş gösterdiğine vurgu yapan MUSKİ Genel Müdürlüğü su tasarrufu konusunda vatandaşları uyardı. MUSKİ’den yapılan açıklamada, “Özellikle araç yıkama, bahçe sulamasının vahşi sulama ile yapılması, bozuk tesisatlar, duş ve diş fırçalama sürelerinin normalden fazla olması gibi birçok farklı nedenden kaynaklı olarak suyumuz boşa gidiyor. Bu süreçte her bir damlanın değeri var. O nedenle her damlayı dikkatli kullanarak su tüketimini en aza indirmek ve tasarruf etmek büyük önem taşıyor. Su kaynaklarımızın bilinçli olarak kullanılması gelecek nesiller için hayati bir mesele olarak karşımıza çıkıyor. Biz kurum olarak bu konuda gerekli projeleri hayata geçirmeye ve suyun geri dönüşümü için gerekli yatırımları yapmaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımızdan tasarruf konusunu daha ciddiye almalarını önemle rica ediyoruz” denildi.

MUSKİ’nin bu açıklamasını duyan Muğla halkı ise sosyal medyadan, ‘’Sularımız zaten kesik. Birde tasarruf istiyorlar.Önce işinizi yapın.’’ gibi olumsuz paylaşımlarda bulunarak tepkilerini dile getiriyorlar.

​​​​​​​

AdminAdmin