MİLAS
Giriş Tarihi : 08-11-2023 00:07

Beçin Kalesi'nin Tarihi Yolları İhmal mi Ediliyor ?

Beçin Kalesi'nin Tarihi Yolları İhmal mi Ediliyor ?


Muğla’nın Milas ilçesinde 7000 yıllık geçmişiyle Unesco Dünya Mirası geçici listesinde olan Beçin Kalesinin yolları malesef tarihimize ne kadar sahip çıkıyoruz sorusunu bir kez daha sorduruyor bizlere.
Muğla’nın Milas ilçesinde 7000 yıllık geçmişiyle Unesco Dünya Mirası geçici listesinde olan, tarihin ilk çağlarından günümüze dek uzanarak insanlık tarihine tanıklık eden Menteşe Beyliğine başkentlik yapan Beçin Kalesi, Türk şehircilik tarihinin en korunaklı yapılarından biri olma özelliğini koruyan ender antik şehirlerden biridir. 
Beçin Kalesi ve ören yerinde, kazı ve restorasyon çalışmalarının yanı sıra çevre düzenleme projesi kapsamında yol genişletme ve alt yapı yenileme çalışmalarını, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın yürüttüğü çalışmalarda Beçin Kalesi’ne çıkış yolunun yol genişletme çalışmaları tamamlanmış ve parke taşları döşenmiş ancak yol kenarlarının önemsenmediği ihbar hattımıza gelen görüntülerle ortaya çıktı.
İhbar hattımıza gelen görüntülerde yol kenarlarının istinat duvarı ile örülmediği ve yer yer kaymaların olduğu gözlemlenmekte. 
Zira sonbaharın son günlerini yaşadığımız şu günlerde yağmurların başlamasıyla, kalenin konuşlandığı tepeden, inen suların hem parke taşlarını sökeceği hem de istinad duvarının olmaması sebebiyle daha büyük yıkıntıların olacağı aşikardır. 
Yetkililerden, Beçin Kalesi ve ören yerine çıkış güzergahında bulunan yol kenarlarının tarihimize uygun şekilde bir istinat duvarının örülmesi ve gerekli özenin gösterilerek yolunda bakımının yapılmasını rica ediyoruz.

AdminAdmin