Türkiye’de yaklaşık 17 milyon emeklinin bulunması ve kayıtlı araç sayısının 34 milyona yaklaşması, emeklilere ÖTV’siz araç düzenlemesinin ekonomik etkilerini daha da önemli hale getiriyor. Yıllık araç satışlarının ortalama 1,2 milyon seviyesinde gerçekleşmesi nedeniyle düzenlemenin piyasaya yansımaları dikkatle değerlendiriliyor.
Sosyal medya ve bazı internet sitelerinde emeklilere ÖTV’siz araç satışının başlayacağı yönünde paylaşımlar yapılırken, teklifin sahibi CHP Milletvekili Kadim Durmaz tarafından şubat ayında TBMM’ye sunulan düzenleme hakkında şu ana kadar yeni bir adım atılmış değil.
Kanun teklifinde, ÖTV istisnasından yararlanılarak satın alınacak araçlar için 5 yıl içinde bir defaya mahsus hak tanınması öngörülüyor. İstisna kapsamında alınan taşıtların satın alma tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden devredilememesi planlanıyor.
Ayrıca, araçların 5 yıllık süre dolmadan satılması, devredilmesi veya farklı şekilde elden çıkarılması halinde zamanında tahsil edilmeyen verginin gecikme faizi ve ilgili yasal yükümlülüklerle birlikte geri alınması hükmü de teklifin içinde yer alıyor.