YATAĞAN
Giriş Tarihi : 28-11-2022 15:54

Başkan Toksöz, “Stratonikeia’ya desteğimiz artarak sürüyor”

Başkan Toksöz, “Stratonikeia’ya desteğimiz artarak sürüyor”

Başkan Toksöz, “Stratonikeia’ya desteğimiz artarak sürüyor”

Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, “Aşkın ve Gladyatörlerin Şehri” olarak kabul edilen Stratonikeia Antik Kenti’ndeki çalışmaları yerinde inceledi.
Toksöz, eşi Ümmühan Toksöz ile yılın 12 ayında da kazı ve restorasyon çalışmalarının sürdüğü Stratonikeia Antik Kenti’nde incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt'ten bilgi aldı.
Belediye Başkanı Toksöz, Stratonikeia Antik Kenti’nin önemine vurgu yaparak, “Stratonikeia’ya desteğimiz artarak sürüyor” dedi.
Toksöz, Kaymakamlık ve Kazı Başkanlığıyla yapılan istişarelerle Stratonikeia Antik Kenti’ndeki çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.
 Göreve geldikleri günden bu yana en çok üzerinde durdukları konulardan birinin de Stratonikeia ve Lagina olduğunu vurgulayan Toksöz, şöyle devam etti:
“Hem buradaki tarihin gelecek kuşaklarımıza aktarılması hem de bölgenin turizme kazandırılması için bizler de üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz. Belediyemiz tarafından kentin girişindeki kahvehanenin restorasyonunu daha önce tamamlanarak hemşehrilerimizin hizmetine sunulmuştu. Şu anda ise yine belediyemiz tarafından Meclis Binasının restorasyonu gerçekleştiriliyor ve çalışmaların tamamlanmasıyla, önemli bir eserin korunmasını sağlamış olacağız. Bu çalışmaların hayata geçirilmesinde başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, Valimiz Orhan Tavlı’ya, Kaymakamımız Mustafa Emre Kılıç’a, Milletvekillerimiz Mehmet Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan’a, AK Parti İl Başkanımız Kadem Mete ve İlçe Başkanımız Ali Tekin’e, hemşehrilerim adına teşekkürlerimi sunuyorum.”
Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt de Stratonikeia ve Lagina’da Yatağan Belediyesi ile Muğla Valiliği, YİKOB destekli yürütülen çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü dile getirdi.
Stratonikeia’da kentin merkezi caddelerinden Batı Cadde sonunda yer alan Güney Cadde’de kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten Söğüt, “Bununla birlikte Gladyatörlerin hem eğitim aldığı hem de yarışmalarını gerçekleştirdiği Gymnasion’un kuzey bölümü de kazı çalışmaları ilerlemektedir. Lagina Hekate Kutsal alanında ise tapınak ile altar arasındaki temizlik ve kazı çalışmaları yapılmaktadır. Her iki ayrı alanda da yürütülen kazı çalışmaları hava şartlarına rağmen uzmanlar tarafından arkeolojinin diğer bir ayağı olan çizim, belgeleme, tasniflendirme ve katalog işlemleriyle laboratuvar çalışmaları ilerlemektedir. Ayrıca Diocletianus Dönemi’nde uygulanan tavan fiyat listesinin de de üzerinde yazılı olduğu Stratonikeia Bouleuterion’un da konservasyon ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir.” diye konuştu.
Yatağan Belediye Başkanı Toksöz ve eşi Ümmühan Toksöz, incelemelerin ardından kentin ziyaretçileri ve kentteki esnafla bir araya gelerek sohbet etti.

AdminAdmin