EKONOMİ
Giriş Tarihi : 27-11-2022 13:37

EYT’DE SON DURUM;ŞARTLAR NETLEŞTİ

EYT’DE SON DURUM;ŞARTLAR NETLEŞTİ

EYT’DE SON DURUM;ŞARTLAR NETLEŞTİ

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için geri sayım başladı. Gözler Aralık ayına çevrildi. Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi beklenen yasa ile birlikte yaklaşık 1.5 Milyon kişinin emekli olacağı tahmin ediliyor. EYT’de gün, hizmet süresi, maaş miktarı ve son belirlenen şartlar konusunda Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin olmak üzere konun uzmanlarının açıklamalarını sizler için toparladık.

 

BAKAN BİLGİNİN AÇIKLAMALARI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili son açıklamasında şunları söyledi: "Tespit ettiğimiz 1,5 milyon civarındaki rakam bizim haziran ayında aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Prim gün sayısı, 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz. Yani, EYT'de 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz. Kadınlar için 20 yıl erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler." dedi.

 

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Aralık ayında meclise getirilmesi beklenen EYT yasasının kabul edilmesiyle birlikte 2023 Ocak ayında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu arada EYT şartlarını taşıyan 1.5 milyon kişinin büyük çoğunluğun özel sektörde yer aldığı ve emeklilik halinde kıdem tazminatı alabilecekleri de gündeme geldi.

 

EYT KİMLERİ KAPSAYACAK?

Konun uzmanlarının açıklamalarına göre EYT’nin kapsamı da netleşmeye başladı. Prim gün sayısı düşük olan kişi ile prim gün sayısı fazla olan kişi arasında mutlaka maaş farkı olacaktır. Örnek vermek gerekirse 5000 prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş 3500 lira maaş alacakken 9000 bin prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş bu rakamın çok üzerinde maaş alacak. EYT’den 1999 öncesi sigorta girişi olanlar yararlanabilecek. Mesleki Liselerdeki staj, SSK girişi için geçerli olmayacak.

AdminAdmin