ANKARA
Giriş Tarihi : 05-11-2022 18:35

Küresel eşitlik, küresel adalet gibi taleplerin dünyada en yüksek düzeyde duyulduğu bir dönemdeyiz

Küresel eşitlik, küresel adalet gibi taleplerin dünyada en yüksek düzeyde duyulduğu bir dönemdeyiz

Küresel eşitlik, küresel adalet gibi taleplerin dünyada en yüksek düzeyde duyulduğu bir dönemdeyiz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti'nin iktidara gelişinin 20. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu" kapsamında "21. Yüzyılda Siyasal Kurumlar ve Yeni Yaklaşımlar" başlıklı panelin moderatörlüğünü yaptı.

 

Çelik, 2. Dünya Savaşı sonrası dünya düzeninin giderek yıpranmaya ve değişmeye yüz tuttuğunu, ABD eski Başkanı Donald Trump'ın küreselleşmeye karşı sözleri ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in küreselleşmeyi ve serbest ticareti desteklediğine yönelik sözlerinin bunun en somut örneklerinden olduğunu söyledi.

 

Rusya-Ukrayna savaşıyla Almanya'nın 100 milyon avroluk bir bütçeyi silahlanma için ayırmasının bilinen dünya düzeninin sona ermeye başladığını gösterdiğini aktaran Çelik, "Bunun karşısında yeni bir düzen doğamıyor. Eski dünyanın öldüğünü, dikişlerinin söküldüğünü görüyoruz. Ama yeni dünyanın doğduğuna dair herhangi bir emare göremiyoruz. Onun için canavarlar çağı barbarlar çağı." diye konuştu.

 

Çelik, Birleşmiş Milletlerin dünyadaki krizler karşısında en etkisiz kaldığı dönem olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dile getirdiği "Dünya 5'ten büyüktür" söyleminin artık başka devlet başkanları tarafından da dile getirildiğini aktardı.

 

Dünya halklarının küresel adalet için güvendiği bir kurum olmadığını belirten Çelik, şunları söyledi:

 

"Ya da dünya üzerinde güçsüz bir devletin, güçlü bir devlet tarafından haksızlığa uğradığında hakkını arayacağı kurumlar var mı? Var. Peki o kurumlara gittiğinde hakkını elde etmesi için ne kadarlık bir süre ya da ne kadarlık bir gayret göstermesi gerekir? Ucu açık ve onu herhangi bir şekilde bilebilmek mümkün değil. O yüzden küresel eşitlik, küresel adalet gibi taleplerin aslında dünyada en yüksek düzeyde duyulduğu bir dönemdeyiz."

 

"Tahıl anlaşmasında fakir ülkeler çok kimsenin umurunda değil"

 

Ömer Çelik, 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan düzende değişen alanlardan birinin demokrasiyle ilgili olduğunu dile getirerek, "Bugün demokrasi çerçevesinde ortaya koyulan fikirler, bütün dünyayı kapsayan bir demokratik anlayışı mı ifade ediyor, yoksa Rusya savaşından sonra açık bir biçimde Amerika'nın yapmaya çalıştığı gibi bir tür Batı milliyetçiliği üretmek için mi araçsalaştırılıyor?" dedi.

 

Eski dünyanın öldüğü yeni dünyanın doğamadığı bir yapının içerisinde olunduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti:

 

"Uluslararası ilişkilerde pek çok bencil sonuçlar da doğdu. Pandemi döneminde birbirine maske vermeyen, aşı vermeyen gelişmiş ülkeler gördük. Şimdi de en son bunu tahıl anlaşmasında görüyoruz. Fakir ülkelerin çok kimse umurunda değilken, en son Cumhurbaşkanımız Sayın Putin'le görüşünce Cibuti, Somali gibi ülkelere tahıl gönderilmesiyle ilgili bir irade ortaya çıktı. Dolayısıyla bu çerçevede bakıldığında bu kurumların artık dünyayı temsil etmekte zorlandığı yeni yaklaşımlara ve bu kurumların reforme edilmesi için yeni fikirlere ihtiyacımızın olduğu bir dönemde olduğumuz son derece aşikar."

AdminAdmin